Dáváme přednost BIO zelenině, když není, použijeme tu ze supermarketu
Jak připravit poctivý zeleninový vývar?
Podrobný postup jsme sepsali zde. Vývar používáme na poctivé domácí polévky nebo podlévání omáček a dalších pokrmů.
Na otázku, zda-li používat slupky z nebio zeleniny, se názory různí.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- Jedni říkají v žádném případě nebio slupky a natě do vývaru nepoužívat, je to plné dusičnanů a dalších látek.
- Druzí říkají, klidně používat, protože část škodlivin se zničí varem a část jak vejde, tak vyjde, vaše tělo nezasáhne.
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, což v zimě jsme, vyhazujeme ty nejvíc svrchní listy, kde se prý dusičnany kumulují a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy, všechno tam nedáme. Běžnou mrkev loupeme, tu v bio kvalitě jen omyjeme kartáčkem na zeleninu.
Dusičnany samy o sobě nejsou toxické
Dusičnany samy o sobě nejsou příliš toxické, ale někdy se mění v dusitany, jež se mohou za určitých okolností podílet na vzniku rakovinotvorných nitrosaminů. Přesto některé epidemiologické studie ukazují, že velcí konzumenti zeleniny a ovoce jsou méně ohroženi rakovinou žaludku než ti, kteří zeleninu odmítají. Předpokládá se tedy, že případné negativní účinky dusičnanů mohou být vyvažovány účinkem prospěšných látek, ke kterým patří známé vitaminy C a E nebo karotenoidy.
Zdroj: ekonomika.idnes.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A co slupky z hrášku? Šlo by?
Zajímavá snaha, jak se popasovat s kontroverzí současnosti.
Jsem v souladu s tím, co se píše, žijeme v tomto v tak složité době, že je těžké volit, co je větší a co menší zlo, hodnocení je veskrze subjektivní a podle úhlu pohledu se mohou závěry poměrně měnit.
Já dokud jsem měla děti malé, měla jsem vůči vývaru ze supermarketové zeleniny vysloveně zábranu, bio či vlastní jsem neměla zdroj, tak jsem zkrátka vývary měla jen někdy, z dobré zeleniny. Děti podle mě reagují i na menší množství svinstva mnohem citlivěji a taky hlubšími, neodhadnutelnými dopady v budoucnu. Ale řekněme od školního věku se můj pohled posunul a beru to tak, že i řasy jsou výrazně znečištěné, ryby, voda – co není, že… Mám teď období, že zase vařím.
Můžu se zeptat, jestli vyvařujete slupky z batátů? (Osobně je zatím vyhazuju, jsou už pro mě moc “pomeje”.) A slupky z dýně (tuhé ze současné máslové, pravděpodobně dovezené z jiného světadílu)?