Dostatek bílkovin u vegansky stravovaných dětí
Pokud dítě dostává klasické jídlo a sní všechno krom masa, budou mu chybět bílkoviny. Není tedy řešení dát mu svíčkovou a nechat ho sníst jen knedlík a omáčku, nebo u kuřete s bramborem zůstat jen na bramborách. Bílkoviny nejsou problém, ani když je dítě vegan (tedy když nejí vůbec žádné živočišné bílkoviny – maso, vejce, ani mléko či mléčné výrobky), pokud dostane kombinaci obilí a luštěnin na jednom talíři.
Obiloviny obsahují celou řadu aminokyselin, které jsou potřeba pro tvorbu proteinů v našem těle. Ale většina obilovin neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To jsou ty, které si naše tělo neumí samo vyrobit a musí je dostat ve formě stravy. A podobně jsou na tom luštěniny. Když však dáte na talíř společně obilovinu a luštěninu, dostanete celou paletu aminokyselin a vaše tělo si pak samo poskládá lidskou bílkovinu jako byste navlékali korále na nit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pro úplnost je potřeba dodat, že když sníte kus masa, vejce nebo mléčný výrobek, vaše tělo z toho nevezme hotovou bílkovinu a nepřilepí si ji ke svalu, aby byl větší, jak si to někdy lidé představují. I živočišnou stravu musí naše trávení rozložit na jednotlivé aminokyseliny a naše tělo si z nich poskládá svojí “lidskou” bílkovinu. Rozdíl je v tom, že v mase jsou rovnou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny.
Jak sestavit kompletní talíř
V našich receptech narazíte na poznámky jako “aby byl talíř kompletní, přidejte…”, to je vodítko pro vás, jak jídlo doplnit, aby byla bílkovina kompletní.
Obecně pak doporučuji dělat “kompletní oběd”, kdy je na talíři zastoupena větší část obilovin, menší část luštěnin a k tomu dostatečně velká porce tepelně upravené zeleniny. Pro dokonalost můžete přidat zeleninu kvašenou a zelené natě jako posypky. To je pak skutečně dokonalé. Díky zelenině se jídlo lépe stráví a dodané živiny lépe využijí. Zelenina díky obsaženým minerálům a vitamínům kompenzuje některé antinutrienty jako je kyselina fytová apod. Ve skutečnosti tomu nemusíte vůbec rozumět, stačí si pamatovat, že talíř má tvořit obílí + trochu luštěniny + tepelně upravená zelenina.
Nemusí to být tři různé hromádky, já osobně většinou luštěniny kombinuji s velkým množstvím zeleniny. Můžete dokonce smíchat všechny tři složky do rizota apod.
Vodítkem, jak se stravovat tak, aby vaše tělo mělo vše potřebné, je i naše pyramida zdravé výživy jinak.
Když je oběd v jídelně a není kompletní
Pokud dítě chodí do školky nebo do školy, kde je odkázáno na jídelnu a stravuje se bezmase, ale nemá kompletní oběd, je potřeba udělat kompletní večeři. Některé studie sice říkají, že není nutné, aby se luštěnina a obilí potkali v jednom jídle, ale je to tisíce let prověřená kombinace, je to chuťově velmi uspokojivé, syté a nehrozí, že se u oběda přejíte rýže a u večeře čočkou. Navíc nadbytek luštěnin také není žádoucí. A většina zdrojů uvádí, že aminokyseliny se v organismu neskladují, takže ty, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, což opět nahrává tomu dát si tradiční talíř s obilím, luštěninou a zeleninou.
Já celé roky dodržuji tuto kombinaci k obědu, někdy tak máme složenou večeři, někdy obě jídla. A když to někdy nevyjde, třeba na návštěvě nebo na výletě, tak vím, že se nic neděje, protože jinak se doma stravujeme vzorně.
Vyjádření Kanadské pediatrické společnosti:
Existují dostatečné důkazy (1, 2, 3, 4, 5, 6), že dospívající a děti na vegetariánské a veganské stravě rostou a prospívají normálně, pokud je tato strava vhodně navržena. Pokud je tedy veganská strava vedena správně, je plnohodnotná.
Co by ještě mohlo chybět
Bílkoviny tedy dětem chybět nebudou. Vitamínů a minerálů dostanou při pestré stravě a různých úpravách pokrmů také dostatek. Není tedy důvod se obávat o dostatek železa nebo vápníku, o kterých jsou mnozí přesvědčení, že je získáme jen z masa a mléka. Diskutabilní je B12, které jsme se věnovali v několika materiálech. Doporučuji je nastudovat a udělat si závěr sám, stejně jako doporučuji si projít další uvedená videa, články a rozhovory na výše uvedená témata:
- video rozhovor s Bobem Carrem – Vitamín B12 – jak ho získáváme a jak ztrácíme
- video rozhovor s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem – Nedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím
- video rozhovor s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem – Mohou být děti veganské? Kdy nasadit maso, mléko apod.
- video rozhovor s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem – Pokud maso, tak jaké
- video rozhovor s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem – Jak poznáme chybějící vitamíny, minerály a bílkoviny
- rozhovor s ing. Dagmar Lužnou – Jak je to s B12 – úhel pohledu Dáši Lužné
- železo – kde ho čerpat a kolik ho potřebujeme
- vápník – jak jej získat a jak o něj nepřijít
- video rozhovor s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem – ideální výživa pro nekojené děti
Chybějící a přebývající živiny na klasické stravě u dětí
Vypadá to, jako by snad jen veganské a vegetariáské děti a dospívající museli řešit nedostatek minerálů a vitamínů. Ale není tomu tak. Klasicky se stravujícím dětem běžně chybí železo (nedostatek má okolo 10 % běžně se stravujících dětí (7)), vitamín D, B2 (proto se dětské cereálie obohacují o vitamíny skupiny B), omega 3 mastné kyseliny, vláknina, kyselina listová (děti často nejedí zeleninu), draslík a vitamín E (7, 8). Naopak mají ve stravě až o 2,5-3x více bílkovin, o 3-4x více soli, o 245 % více volných cukrů, o 83 % více nasycených mastných kyselin (9).
Veganské dítě může být mnohem zdravější než ostatní
Pokud se budete držet našich doporučení, bude vaše dítě mít pestřejší a zdravější jídelníček než všechny ostatní děti. Bude zdravé a silné. Pokud se nejedná o veganství, kdy se sice důsledně nejí maso ani jiné veganské výrobky, ale jí se cukr, pijí limonády, jedí běžně moučné výrobky apod. Takové děti jsou pak stejně churavé jako všechny ostatní. A není to tím, že nejedí živočišné výrobky, ale tím, co jedí.
Doporučení Jíme Jinak
- Vařte podle receptů na Jíme Jinak, inspirujte se jídelníčky, které máte v Klubu a kurzech, jsou vyvážené po všech stránkách.
- Při skládání jídelníčku, který není striktně veganský, vycházejte z doporučení v tomto článku.
- Nezapomínejte na kvašenou zeleninu, mořské řasy a olejnatá semena, jsou skvělým zdrojem dalších cenný látek.
- Vařte pestře – střídejte suroviny, střídejte způsoby úpravy a konzistence.
- Naučte dítě jíst v klidu a dobře žvýkat.
- Nestresujte se, že to není dokonalé, podívejte se, jak jsou živeny děti okolo vás. A také žijí. Vy to určitě děláte mnohem lépe!
A hlavně se o dítě nebojte
Strach je jed, nepřináší nic dobrého. Svůj strach byste mohli na dítě přenést. Pokud bude stále dokola poslouchat, že mu určitě bude chybět to či ono, pište si, že mu to začne chybět. A to i v případě, že svoje obavy nevyslovujete nahlas. Děti mají radary!
Chraňte dítě před okolím
Nenechte nevědomé lidi z vašeho okolí, aby mu do podvědomí zaseli pochybnosti. Pokud nátlak okolí nezvládáte, určitě si projděte tréninkem v kurzu Jak na babičky (Klubáci jen za 490 Kč). Pak zvládnete nejen babičky, rodinu a kamarády, ale taky kolegy nebo šéfa v práci i drsnou úřednici. Rady z tohoto programu užijete totiž i mimo talíř.
Kdy vyhledat pomoc
Pokud vaše dítě není delší dobu v pořádku, nevypadá dobře, nemá energii a je stále nemocné, je potřeba ho nechat vyšetřit, nejlépe u celostního lékaře. Nemá cenu hrát si na hrdiny a riskovat jeho zdraví. Pokud rady uvedené v tomto článku a doporučených videí nepomáhají, může mít dítě nějaký problém s trávením, alergii, psychické potíže apod. A to není radno podceňovat.
Osobní zkušenost s našimi dcerami
Původně jsem chtěla dětem začít dávat maso kolem roku a půl. Ale když toto období přišlo, připadaly mi holčičky ještě moc malé a “čisté”, vůbec se mi do toho nechtělo. Mléko, mléčné výrobky ani vejce jsem jim vůbec nedávala. Jediná živočišná složka, se kterou přišly v prvních letech života do styku, byla mateřské mléko, obě jsem kojila. Později u moře na dovolené ochutnaly rybu a tu si občas dáváme. Náš jídelníček tedy není striktně veganský (i když v porovnání s okolím je velmi veganský), dnes, když už jsou to školačky, tak na výletech nebo na návštěvě občas v něčem sníme rozmíchané vejce (většinou v polévce), je tam máslo (většinou nám na něm podusí zeleninu) či sýr (ten obsahuje většina vegetariánských jídel a ne vždy se podaří dostat jídlo bez něj). Ale doma vyrostly přesně na těch receptech, které vidíte na našich stránkách, nic jiného jsem nevařila. A dnes jsou to nejvitálnější a nejzdravější děti, co znám. Nebraly nikdy antibiotika ani běžné léky, sportují, dokonce už závodí. Jde to i bez masa, mléka a vajec. Máme to vyzkoušené!
Ilustrační obrázek aminokyselin zdroj: www.content.byui.edu
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, po přečtení několika článků jsem trošku na vážkách… zajímalo by mě, co to znamená “klasická strava”? Jde mi o to, abych si sama mohla vytvořit příměr, jak jíme u nás doma.
Asi je to nějaký mix… ?
Základ našeho rodinného jídelníčku je rýže Basmati a zelenina (moje nejoblíbenější potravina), když vaří manžel, často do ní propašuje červenou nebo jinou čočku.
K snídani máme chléb/loupáček/medové kroužky s jogurtem/palačinky/ovesné vločky zalité horkou vodou s medem a skořicí, svačiny tvoří nejčastěji ovoce nebo syrová zelenina (máme snad největší spotřebu mrkve v okolí), když jdeme ven s dětmi, občas vezmu sušenky Bebe nebo ovocnou tyčinku (sušené ovoce a ovesné vločky), nebo kupovanou makovou špičku (děti milují makové koláče :-?), obědy jsou vždy zeleninové (tepelně upravená) a střídáme k nim rýži/ rýži s pohankou/těstoviny/brambory/čočku s rýží, používáme posypky (petrželku, pažitku), používáme hlavně bylinky na dochucení a sůl. Večeře jsou opět většinou chléb se sýrem a zeleninou.
Maso se u nás nevaří, pouze ryby cca 1-2x za 14 dní (já jsem od 16let vegetarián a manžel je doma loajální, ale po narození druhé dcery už jím ryby). Děti ryby milují (tedy ty kvalitní) a maso si také dají s chutí. Dostávají ho hlavně u babičky a teď už i ve školce. Dokonce syn hlásí, že už se těší do školky, protože tam skvěle vaří… to teda koukám.
Vejce dáváme do palačinek, různých zeleninových placek a jednou za čas (cca 1xměsíčně, když mám pocit, že potřebujeme změnu) uvařím na tvrdo třeba k večeři.
Mléčné výrobky vyžaduje hlavně mladší dcerka (3r), miluje bílý jogurt a sýry (parmazán, hermelín, čedar).
Když se podívám do svého okolí, řekla bych, že lidé jedí velmi podobně, pouze si k tomu dávají maso.. nejsme nijak neobvyklí…
Zdraví nám všem slouží. Já jsem tedy ekzematik, ale daří se mi poslední rok lépe, myslím že díky odkyselovacímu bylinkovému čaji a taky proto, že jsem zařadila občas nějakou ředkvičku a kedluben, které mi moc nechutnají.
Co mě ale trápí hodně, je nedostatek energie a neustálá únava..
Přemýšlím, co bychom tedy mohli u nás změnit…
Připadá mi, že Vaše recepty často využívají exotické přísady a dochucovadla, která jsou špatně dostupná, drahá, a tím by mě to asi ani neudrželo.. Je to nutné? nebo je možné vařit zdravě i z potravin dostupných v běžném obchodě?
Mějte se krásně
P.
dobrý den, mě taky dnes přepadly obavy, zda dávám dceři všechno (má 14 měsíců). S JJ jsem teprve od února, takže moc velké zkušenosti nemám, improvizace mi jde, ale ne v kuchyni:-). Mám trochu obavy z té pestrosti – jíme hlavně mrkev, petržel, batát, brokolici, řepu a květák. Sem tam vodnici a špenát. No, jiné věci spíše když je máte v receptu. Dýně zatím v obchodě nejsou. Ještě jsem se nepropracovala k vaření skutečného obilí, jíme tedy spíše rýže, jáhly, pohanku, kuskus a bulgur a občas kroupy. No a vzhledem k věku dcery červenou čočku, začínáme mungo a tofu natural (jednou i seitan). Myslíte, že to stačí? kompletní je obvykle jen oběd (ale ne vždy), večere zelenina s rýží/jáhlami…. Výrazně jsem omezila ovoce (hlavně banán), míváme párkrát týdně jablko (většinou uvařené na pudink) a co mi tedy jde celkem dobře, jsou dezerty:-). Maso moc malé nedávám, ale nědky mám pochyby, zda ho aspoň jednou týdně nedávat. Pestrost mi tedy zatím chybí. Jsem v kurzu jarní očisty, ale musím se přiznat, že to dávám tak na max 50%. Nicméně se to snažím brát tak – Díky za každé dobré jídlo, které sníme.