Domů > Magazín > Žijeme jinak

Moje zahrada – 2. díl

Nakoukněte do mého zahradnického deníčku, kterým bych vás ráda inspirovala k zahradničení, které je pro mě velkou radostí. V tomto díle vás seznámím s mými jarními přípravami.

Příroda je moje učitelka

Na konci dubna konečně nadešel ten nejočekávanější okamžik na zahradě, výsev a přesazování. I když se práce nikdy nezastaví, toto období je nejkouzelnější. Na tomto období záleží celá sezona. I když je výsadba pouze vyvrcholením, protože všechno musí být naplánováno a připraveno s velkým náskokem. A na to slouží zimní měsíce. V tomto krátkém článku nenajdete žádné rady, jak se co dělá. Já sama jsem věčným žákem a matka Příroda je moje učitelka. Je to pouze malé nakouknutí do mého deníčku a mého zahradničení. Nikomu nic nevnucuji, berte to jen jako inspiraci nebo třeba nakopnutí k zahradničení.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Bohužel pokles teploty v dubnu ochromil práci, moje sazenice jsou připraveny ve skleníku chráněném před zimními teplotami. Mojí největší vášní jsou asi rajčata. Mám 24 starých odrůd a jen dvě klasické. Semínka, která si každý rok žárlivě uskladňuji, stále přidávám nějaké zajímavé a nové odrůdy a opouštím ty, které mě moc nenadchly. Pěstujete některé z těchto odrůd? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Rajčata, která letos budou na mojí zahradě

  1. Yellow pear
  2. Black Cherry
  3. Calabash purple
  4. Pomodoro fragola
  5. Wild currant red
  6. Wild currant yellow
  7. Bosque blue
  8. Blueberry
  9. Brandywine nero
  10. Brandywine giallo
  11. Jaune du Thoune
  12. Radana ungherese
  13. Costoluto genovese
  14. Striped indigo Plum
  15. Tigerella
  16. Ovale nero
  17. Augusto bistecca  – neznámý původ, dostala jsem darem a jméno je po pánovi, co mě semínky obdaroval
  18. Fernando – neznámý původ dostala jsem darem a jméno je po pánovi, co mě semínky obdaroval
  19. Ananas
  20. Piennolo del Vesuvio
  21. Lottringa orange – letos poprvé
  22. Rebel Star Fighetrs – letos poprvé
  23. Banana orange
  24. Belle de Lorraine – letos poprvé
  25. Arigoni – klasika ze supermarketu
  26. Scatollone – klasika ze supermarketu

V zahradě 2024 budou novinky

Edamame  – Hokkai Green, Bio španělské fazole – Scarlet Emperor, ReinSaat Red Bean “Bonela”, Zelené Hokkaido, které není Delica F1, japonský lilek a fialová paprika.

Pak jsou tu obvyklé okurky, dýně, papriky, cukety, patisony, lilky – také japonské, zelené fazolky, fialové a oranžové batáty, cucamelony… spousta bylinek, ale i salát a mnoho dalšího..

Šikovný pomocník na provdušňování půdy

Dále také dorazila přes internet zakoupená grelinette – biovidle pro hluboké provzdušňování bez promíchání různých vrstev půdy. I když jsem si vybrala docela levný model, jsem s ním spokojená. Je bytelná s pěti zuby a zdá se mi vyrobená na míru. Dřevěné úchytky, velikost i šířka mi perfektně vyhovují. Výrobce: Mermier Lemarchand. Grelinette se používá pro zachování půdního ekosystému, nic se neryje, nic se neobrací, půda se provzdušní a nakypří. V češtině jsem o ní nenašla mnoho informací, snad jen to to, že se jí říká Broadfork, široké vidle nebo U-vidle. Perfektně se hodí na záhony, kde nechcete nic rýt a okopávat. Někteří jí nazývají bio-vidle, ale skutečná grelinette pochází od pana André Grelina, který svůj patent zaregistroval jako první asi před 40 lety. Jedná se o zemědělský nástroj, který má velkou výhodu v provzdušňování a defragmentaci půdy, aniž by narušoval její vrstvy. V poslední vrstvě půdy žijí bakterie, houby, mikroskopičtí živí tvorové a drobný hmyz, které přispívají k vytváření úrodnosti naší půdy, jsou aerobní a potřebují kyslík a vlhkost k rozkladu organické hmoty a její přeměně na vzácný humus. Nepostradatelné pro ty, kteří dodržují metody ekologického pěstování. Grelinette zachovává ekosystém a naše záda, to můžu potvrdit, protože je to opravdu málo náročné na sílu. V Itálii se prodává mnoho typů, i když zatím není dobře známá, ale ve Francii je široce používána v ekologickém zemědělství. Jak je to v Česku bohužel nevím.

Již několik let si vždy dělám poznámky, co jsem zasela, co se pokazilo, kdy jsem zasela, klima a mnoho dalších věcí. Vždy je zajímavé nahlédnout do minulosti a pozorovat, jak se moje zahrada v průběhu let vyvíjí a mění.

Takže, vše připraveno, jen doufám, že to všechno dobře dopadne a zahrada bude podle mých představ. Držte palce a přes léto napíšu další článek, jak to všechno roste. Co se povedlo a co ne.

Zahradničení je balzám na duši

Pokud máte možnost, pusťte se také do zahradničení. Je to balzám pro duši.  Co zajímavého pěstujete vy? Podělíte se o vaše zkušenosti?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Noor
30. 7. 2024

Vierko, tady je prodává PermaPřema, má i ploskořezy, dal se koupit i ploskořez Sokol, ale na ten jsem ztratila kontakt. Ty vidle jsou super, zkoušely jsme je na kurzu u Jardy Svobody

Vierko, zaujala mně grelinette. U nás není známá. Našla jsem něco podobného na conrad.cz – zařízení pro kypření půdy. Hned jsem si to objednala a už došlo. Je trochu užší než co máš ty. Letos je půda u nás ubitá dešti a nejde do půdy ani kopnout a s těmito vidlemi to jde nakypřit. Ale kdybych s tím chtěla rýt na podzim zahrádku na které je plevel, tak všechen plevel by tam zůstal. Na co budeš grelinette používat? A jak? Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Permakultura? Proč ne?

Jsem nadšený začátečník, proto určitě v tomto článku nehledejte odborné rady. Ráda bych se jen podělila o trochu jiný pohled na zahradničení, popsala svoje...

Permazahrada aneb chci se naučit vypěstovat si jídlo (Janka)

Permazahrada, to je malý krůček k potravinové soběstačnosti. Jak to všechno začalo…

Jak jsme začínali s potravinovou soběstačností

Víte co sbírat ve volné přírodě? Ochutnali jste už někdy plody trnky obecné? Pěstovat hrášek je snadné, vyzkoušejte, odrůdy s fialovými lusky. Divoké bylin...

Zahrada v červnu

Co v červnu na naší zahradě roste a co ještě budeme vysévat? Jak se správně o rostlinky starat, jak je vyvazovat, vyštipovat, jednotit a jak vysévat nové r...

Divoký koutek zahradníkovi navzdory

Znáte to také? Na jaře zrytou půdu pohrabete, všude krásně čisto, nikde ani lístečku plevele a s prvními teplými dny to začne. Nestíháte okopávat, jednotit...

Semenaření 1. díl – co je semenaření a proč se do něj pustit

Semenaření je v podstatě pěstování a uchovávání semínek, která můžete příští rok zasadit a nastartovat tak nový koloběh rostlinného života. V tomto článku ...