Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Mooncake bezlepkový jinak

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Další možnost, jak připravit tradiční čínské dortíky Mooncake, tentokrát bezlepkově.

Ingredience
Na náplň:
  • 90 g datlí Medjoul
  • 90 g mandlí
  • 10 g strouhaného kokosu
  • 50 g jablečného pyré
Na těsto:
  • 110 g arašídového másla
  • 100 g kokosové mouky
  • voda podle potřeby

Jak připravit bezlepkový Mooncake

  1. V míse dobře promíchejte kokosovou mouku s arašídovým máslem. Během hnětení přidávejte vodu. Ideální těsto by nemělo být příliš měkké ani příliš drobivé. Jakmile je směs hotová, zabalte ji do sáčku a dejte do lednice odpočinout.
  2. Vložte datle a mandle do kuchyňského robotu. Rozmixujte. Přidejte pyré a znovu rozmixujte. Nakonec přidejte strouhaný kokos a vytvořte těsto. Nechte v lednici odležet.
  3. Z těsta vytvořte kuličky po 30 g .
  4. Z náplně vytvořte kuličky   po 18 g.
  5. Mokrýma rukama vezměte kouli těsta, vložte ji do ruky a druhou rukou těsto rozprostřete.
  6. Umístěte kuličku náplně do středu, sevřete ruku v pěst a vytvarujte kuličku, dobře ji uzavřete.
  7. Pomocí formy (na 63 g mooncake) vytvořte mooncake. Pečte v předehřáté troubě na 190°C, dokud povrch lehce nezezlátne.

Praktické

  • Budete potřebovat formu (razítko) na mooncake. Pokud nemáte, můžete zkusit vytvarovat ručně a ozdobit klasickým razítkem na sušenky. Krása formičky na mooncake je ale v tom, že také zvládá dobře utěsnit dortík a dá mu  krásný tvar.
  • Na hnětení to chce trochu více trpělivosti.
  • Dortík je lepší druhý den po upečení.
  • Dortíky jsou velmi syté, připravujte malé tvary.
  • Ideální k čaji.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud ale už vaše dítě jí běžné pečivo a sušenky, můžete mu tento zdravý dezert nabídnout již dříve. Pozor na kousky mandlí.

    PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    9 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Sladké cizrnové kuličky

    Rychlé bezlepkové kuličky, které přijdou vhod, když vás přepadne chuť na něco sladkého.

    Kolečka s makovou nádivkou

    Recept na sladké plněné sušenky bez cukru, mléka a vajec pro milovníky máku. Tato kolečka jsou skvělá jako sladká svačinka, ke kávě nebo čaji a jako pohošt...

    Nejjednodušší ovesné sušenky bez lepku

    Návštěva “za dveřmi” a vy nemáte nic k pohoštění? Potom jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou rychle připravené a nenáročné na ingredience.

    Bezlepkové donuty s lískooříškovou příchutí

    Donuty nemusí být jen smažené. Už jste zkusili jejich zdravější pečenou variantu? Tyto jsou navíc bez lepku, cukru a živočišných produktů a především jsou ...

    Makovo-švestková dobrota

    Máte rádi kombinaci švestek a máku? Potom si tuhle dobrůtku jistě zamilujete a to i díky jednoduché přípravě.

    Makový HIT cheesecake s tofu a hruškami bez mouky

    Makový dortík s krémem z tofu a hruškami na způsob cheesecake vhodný i pro pro strávníky s histaminovou intolrenací. Zdravý a chutný dezert bez cukru, vaje...