- 4 mrkve
- kousek čerstvého zázvoru (kořen)
- 1 lžíce oleje
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička kuzu (škrobu)
- umeocet
- sůl
Jak připravit vynikající dušenou mrkev
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na maličké kostičky – co nejmenší.
- Mrkve očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky, ideálně škrabkou na zeleninu nebo na struhadle.
- Ve woku rozpálíme olej a vložíme na něj zázvor. Osolíme a restujeme téměř do zlatova.
- Přidáme mrkev, krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme a dusíme.
- Ve zbytku vody rozmícháme kuzu (nebo jiný škrob) a přidáme za stálého míchání k podušené mrkvi.
- Micháme, dokud nezhoustne.
- Odstavíme a podle potřeby přidáme cca 1/2 lžičky umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Čím menší kostičky a tenčí plátky, tím lépe.
- Pokud dáte víc vody, musíte dát víc škrobu.
- Škrobu ale nedáváme příliš mnoho, necheme pudink ale lehkou glazuru na mrkvi.
- Pokud potřebujete dosolit, přidejte kapku sojové omáčky.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Kombinujeme
- Skvěle se hodí jako zeleninová příloha k hlavnímu jídlu nebo místo salátu.
- Nám tak chutná, že jsme si ji dali i ke koprové omáčce viz foto.
Obměna
- Místo zázvoru můžeme dát oblíbené koření.
- Místo kuzu arowrote nebo kukuřičný škrob, případně škrob zcela vynechat.
Děti
- Vhodné pro děti cca od 2 let kvůli zázvoru, který jim může přijít pikantní. Některé děti ale budou nadšené i v mladším věku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná úprava mrkičky. Já jsem ji přidala ke karbenátkům ze zbytku fazolí. a k tomu ještě kysané zelí s mrkví. Manžel měl dva fazolové karbenátky a dva masové. čekala jsem, co bude na talířku odsunuto, ale snědl úplně vše. Takže za mě jednička dvakrát podtržená.
Výborná!!! Sladko-pikantní chuť, opět máš Evi jedničku s *. :-))