Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Mrkvová indická raita

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Pro milovníky indické kuchyně, koření, rychlých receptů – raita, osvěžující indický salát, tentokrát z mrkve.

Ingredience
  • 200 g sójového jogurtu řeckého typu 
  • 200 g mrkve
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička semínek černuchy
  • 1 lžička semínek černé hořčice
  • kajenský pepř

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit indickou raitu z mrkve

  1. Do mísy dejte jogurt, citrónovou šťávu, sůl a nakrájenou jarní cibulku. Dobře promíchejte.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo, jednu malou část si nechte na dekoraci. Zbytek blanšírujte ve vroucí vodě 1 minutu.
  3. Sceďte a nechte vychladnout.
  4. Blanšírovanou mrkev dejte do mísy s jogurtem. Dobře promíchejte.
  5. Do malé pánve dejte olej, zahřejte a přidejte všechno koření kromě kajenského pepře. Když koření začne prskat, ihned stáhněte z plotny a přidejte kajenský pepř. Nalijte horkou na raitu. Posypte pažitkou a troškou syrové mrkve.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tato raita je rychlá a velmi chutná, lehce pikantní a jde jí využít prakticky k čemukoliv.
  • Můžete použít i syrovou mrkev, nemusíte blanšírovat.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.

Obměna

  • Nemusíte dávat černuchu, ale nevynechte kmín.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepkové rajčatové tambuli

Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Rýžový salát

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Květáková raita

Květáková raita je indický dip a je vynikající prakticky ke všemu. K plackám, na zeleninu, k rýži či jiné obilovině, jen tak ke chlebu. Pokud jí připravíte...