Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Mrkvová polévka s květákem a vločkami

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Pár lžic ovesných vloček do polévky dodá nejen skvělou chuť, ale polévka vás mnohem déle zasytí. V zimě, kdy potřebujeme více energie, si proto ráda dávám vločky i do ranní polévky. Díky nim po tomto mrkvovém krému není hlad.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 100 g květáku
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • na ozdobení: gomasio, petrželka

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit polévku z mrkve

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a květák také na menší kousky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli s mrkví, přidáme trochu soli a pár minut restujeme.
  3. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  4. Vývar přilijeme k orestované zelenině, přidáme květák a vločky.
  5. Vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Ke konci přidáme špetku muškátového oříšku.
  7. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladka.
  8. Dochutíme trochou umeocta.
  9. Na závěr ozdobíme gomasiem. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

  • Není potřeba mixovat úplně do hladka, polévka je dobrá i s malými kousky.
  • Místo mrkve můžeme použít jakoukoliv kořenovou zeleninu.
  • Pro labužníky můžeme na závěr přidat lžíci rostlinné smetany.

Praktické

  • Protože polévku budeme na závěr mixovat, není nutné krájet zeleninu na drobno.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme pouze zeleninu ve vývaru nebo vodě, nepoužíváme sůl, olej ani žádná dochucovadla.
  • Dětem od 1 roku polévku vaříme jen s malým množstvím soli a oleje, šetříme dochucovadly.
  • Děti od 1,5 roku mohou polévku podle receptu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já ji tedy nemixovala. Nechala jsem ji tak. Díky těm vločkám byla hustá a máme radši když tam něco plave 😁 Jinak výborná a jednoduchá. Děkujeme 😊

Vyborna – jak jinak 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.