Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Mrkvové a cuketové špagety: Zdravý recept, který chutná

Uvařeno
sezóna jaro

Máte doma kráječ, který umí nakrouhat dlouhé spirálky z čehokoliv? Nenechte ho zahálet a vyzkoušejte náš recept na cuketové a mrkvové špagety. Je to cesta, jak dostat zeleninu i do některých dětí, které ji jinak odmítají.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • voda
  • špetka soli
  • 3 lžíce tofunézy
  • 1 lžička hořčice

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Recept na cuketové a mrkvové špagety
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme mrkev a cuketu.
  3. Na kráječi vyrobíme dlouhé spirálky z mrkve a cukety.
  4. Když vody přijde k varu, vložíme do ní připravené zeleninové špagety.
  5. Necháme přijít k varu a ihned přecedíme.
  6. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var a špagety zůstaly pevné.
  7. Do hotových špaget vmícháme tofunézu a horčici.
Jak na zeleninové špagety
  • Zeleninové špagety můžeme jíst jen tak – jako zeleninovou přílohu, můžeme je podávat s jakoukoli omáčkou nebo dochutit některou ze zálivek na salát nebo jako my v tomto receptu pomocí tofunézy a hořčice.
  • Při blanšírování špagety nevaříme, jen spaříme – můžeme je také jen přelít vroucí vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává v jídle více vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Zeleninové špagety můžete nechat také syrové a přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
  • V teplých měsících špagety nemusíme ani blanšírovat a podáváme je zcela syrové.
Obměna
  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti, na špagety potřebujeme podlouhlé druhy.
  • Do špaget můžeme přidat semínka, koření, čerstvé bylinky nebo je zkombinovat s tempehem, tofu apod.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

dagbri – jestli to mají v domácích potřebách, to fakt nevím.Já jsem si to objednala v eshopu delimano jako spiralizer-brava.

Na jakém kráječi to děláte?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...