Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Mrkvové čatní se zázvorem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvláštní příležitosti i jako dárek. Lze použít do burgrů, do těstovin, pomazánek, na chlebíčky, ke kváskovému chlebu, k sušenkám, k zeleninovým chipsům nebo jen tak.

Ingredience
  • 1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
  • 3 cibule nakrájené na měsíčky
  • 6 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
  • 3 šálky vody
  • 3 šálky jablečného octa,
  • 600 g sušené třtinové šťávy
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • šťáva ze 2 limetek 
  • nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • 1 lžička kajenského pepře
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička pepře

Ačkoliv jsem s vámi jen poměrně krátce (od poloviny listopadu roku 2023), stačila jsem už projít poměrně velkou promě...

Jak připravit pikantní chutney z mrkve

  1. Mrkev nastrouhejte nahrubo (my děláme na stroji, nudličky jsou pak větší).
  2. Všechny ingredience vč. nastrouhané mrkve vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Po 5 minutách vařte na mírném plameni dalších 45 minut, čatní by mělo probublávat, dokud nezhoustne.
  4. Hotové čatní dejte do čistých sklenic, horké uzavřete.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Pokud chcete, aby vám čatní vydrželo na zimu, je potřeba ho zavařit, na 85°C po dobu 30 minut.
  • Pokud budete mít mrkev nastrouhanou velmi najemno, pravděpodobně se při zavařování rozvaří.
  • Čatní je velmi pikantní díky zázvoru. Pokud nemáte rádi pálivé pokrmy, uberte zázvoru klidně o polovinu.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo sušené třtinové šťávy můžete použít jablečný koncentrát nebo jiné vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a zázvor a uberte sůl.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je zdravé sladit sušenou třtinovou šťávou? Tohle sladidlo neznám a zajímal by mě na něho názor Jímejinak.
Děkuji:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...

Celerová pomazánka

Pečený celer má svojí specifickou chuť a mě osobně strašně moc chutná. Pokud i vy jste milovníkem celeru a pomazánek, věřím, že bude chutnat i vám.

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.