- 1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
- 3 cibule nakrájené na měsíčky
- 6 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
- 3 šálky vody
- 3 šálky jablečného octa,
- 600 g sušené třtinové šťávy
- 1 polévková lžíce tymiánu
- šťáva ze 2 limetek
- nastrouhaná kůra ze 2 limetek
- 1 lžička kajenského pepře
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 polévková lžíce soli
- 1 lžička pepře
Jak připravit pikantní chutney z mrkve
- Mrkev nastrouhejte nahrubo (my děláme na stroji, nudličky jsou pak větší).
- Všechny ingredience vč. nastrouhané mrkve vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Po 5 minutách vařte na mírném plameni dalších 45 minut, čatní by mělo probublávat, dokud nezhoustne.
- Hotové čatní dejte do čistých sklenic, horké uzavřete.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Pokud chcete, aby vám čatní vydrželo na zimu, je potřeba ho zavařit, na 85°C po dobu 30 minut.
- Pokud budete mít mrkev nastrouhanou velmi najemno, pravděpodobně se při zavařování rozvaří.
- Čatní je velmi pikantní díky zázvoru. Pokud nemáte rádi pálivé pokrmy, uberte zázvoru klidně o polovinu.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Místo sušené třtinové šťávy můžete použít jablečný koncentrát nebo jiné vaše oblíbené sladidlo.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a zázvor a uberte sůl.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je zdravé sladit sušenou třtinovou šťávou? Tohle sladidlo neznám a zajímal by mě na něho názor Jímejinak.
Děkuji:-)