Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Mrkvové kuličky

Uvařeno
bez sóji
bez vajec

Tyto kuličky můžete využít ve vašich receptech podle fantazie. Vychladlé se hodí i na párty, pohoštění, ale i do krabičky na cesty. Teplé jako doplněk k omáčkám, dipům a salátům.

Ingredience
  • 50 g loupané červené čočky
  • 50 g quinoy
  • 50 g slunečnicového semínka
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 lžička kari koření
  • 2 mrkve
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • olej na restování kuliček

Vyzkoušela jsem snad všechny diety. Nic nebylo dlouhodobě udržitelné. Až když jsem objevila Jíme Jinak, začalo to fun...

Jak připravit kuličky z mrkve, čočky a quinoy

  1. Rozmixujte ovesné vločky se slunečnicovým semínkem a vložte je do mísy společně s lahůdkovým droždím.
  2. Rozmixujte mrkev, ne na kaši a dejte jí orestovat s troškou oleje na pánev. Stačí pár minut.
  3. Quinou a čočku uvařte, nechte dobře okapat.
  4. Quinou a čočku nahrubo za tepla rozmixujte a přidejte do mísy.
  5. Přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, mrkev a promíchejte.
  6. Teplou hmotu přikryjte, nechte propařit přikryté do vychladnutí.
  7. Poté vytvarujte kuličky o velikosti oříšku a orestujte je na pánvi s trochou oleje.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Kuličky opékejte na malém množství oleje a pohybem pánve je opékejte ze všech stran.
  • Kuličky jsou dobré i po vychladnutí, proto lze použít i na různá pohoštění jako finger food.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte ovesné vločky bez lepku.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv semínka nebo oříšky.
  • Použijte jakékoliv kari podle vaší chuti. Já použila sladké.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

88 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Velmi dobrý recept👌 Použila jsem jako chuťovku na narozeninovou oslavu a všem moc chutnalo 😋

Pavlína
17. 2. 2024

Ahoj, dnes jsem si hledala nějaké dobroty pro návštěvu a přišel tenhle recept👏👍je to luxusní dobrota. Budu zařazovat pro návštěvy a hlavně pro “nevěřící”, kteří ještě i v dnešní době jsou přesvědčeni, že tahle jídla nemohou být dobrá🤷‍♀️🤪MOC děkuji je to opravdu skvělé👍🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Smaženky nejen do omáček

Smaženky jsou takovou slanou chuťovkou, ale lze je využít i do omáček. A nebo jen tak třeba na oslavy jako finger food, skvěle chutnají s různými dipy.

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Zlaté koule

Tyto koule můžete použít i jako jídlo do ruky, na párty, pohoštění, jsou skvělé jak studené, tak teplé. Jsou bez lepku, masa i vajec a jejich příprava je r...
Houby
klub
23
3

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.