Jak připravit plněné mrkvánky
- Mrkev nastrouháme najemno.
- Smícháme v míse mouku, sůl, kypřící prášek.
- Do mísy přidáme tekutý tuk (pokud používáme tuhý tuk nebo kokosový olej, necháme ho změknout) a mrkev.
- Zpracujeme v těsto.
- Těsto zabalíme a necháme min 30 minut v lednici odpočinout.
- Vyndáme těsto z lednice a na pomoučněném vále rozválíme těsto na tenký plát.
- Dále postupujeme dle toho, jaký druh cukroví chceme péct viz box níže – kapsičky, šátečky, koláčky nebo cukroví á la linecké či sušenky. Střídáme náplně – do kapsiček doporučujeme švestková nebo jablečná/hrušková povidla, do šátečků a koláčků makovou, “tvarohovou” nebo ořechovou náplň, do “lineckých” marmeládu.
- Pečeme na 180°C cca 15-20 minut dle tloušťky těsta a tvaru.
4 možnosti + bonus, jak zpracovat těsto:
– kapsičky: vykrájíme kolečka (čtverečky), dovnitř vložíme náplň a přeložíme jako kapsičku (trojúhelníček). Konce spojíme prsty nebo vidličkou. Alternativa je ještě vykrájet dvě kolečka, na jedno dát doprostřed náplň a druhé dát přes něj a konce spojit.
– šátečky: vykrájíme kolečka, dovnitř dáme náplň a konci obalíme náplň a mírně je přehneme do tvaru šátečku.
– linecké: vykrájíme různé tvary a upečené sušenky slepíme marmeládou jako linecké.
– koláčky: uděláme kuličky, ty zploštíme a prstem uděláme uprostřed důlek, do kterého vložíme náplň.
+ bonus těsto na koláč: toto těsto můžete také rozválet na 2 pláty, vyložit s ním pečící formu, poklást jablíčky nebo jiným ovocem, skořicí, oříšky a zakrýt druhým plátem (nebo vykrojenými tvary z tohoto plátu) a upéct.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte do těsta ještě některé z rostlinných sladidel nebo zvolte hodně sladkou náplň. Těsto je samo o sobě málo sladké.
- Upečené ještě teplé mrkvánky můžete obalit (“pocukrovat”) v sušeném obilném mléku, sušené sladěnce, kokosové mouce aj.
- Doporučujeme udělat více druhů náplní nebo použít různé druhy povidel.
- Pokud používáte marmeládu, je třeba použít tužší nebo ji před použitím ještě zahustit, jinak vyteče.
- Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou mouku (např. pohankovou).
- Pokud se vám mrkev nechce strouhat, rozmixujte ji v blenderu spolu s tukem na pyré a použijte do těsta.
- Tyto mrkvánky jsou výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo mrkve můžete dát i strouhanou dýni nebo řepu (růžové řepánky).
- Do těsta můžete přidat sladidlo nebo koření jako např. vanilku, skořici, perníkové, citronovou kůru aj.
Děti
- Mrkvánky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Pokud ale vaše děti jedí klasické pečivo a sladkosti běžně, můžete jim mrkvánky bez obav nabídnout.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
My o víkendu mlsáme povidlové ❤️
Dnes opět opáčko s domácí ostružinovou a špendlíkovou marmeládou. Mňam😍