Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Bezlepkové pohankové placky s mrkví jsou díky pohance krásně křupavé a skvěle nahradí běžné pečivo.

Ingredience
asi 15 placek
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky celého kmínu
  • případně olej na potření

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v ne...

Jak vyrobit bezlepkové placky z pohanky a mrkve

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Pohanku a vodu rozmixujeme pomocí ponorného mixéru na hrubou kaši.
  3. Přidáme mouku, mrkev, sojovou omáčku, majoránku a prolisujeme česnek.
  4. Promícháme a vytvoříme těsto, které jde tvarovat do koule. Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme koule, které na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru rozplácneme do placky.
  6. Pokud chceme placky suché, pečeme je takto, pokud je chceme vlhčí a lesklejší, potřeme je olejem.
  7. Pečeme cca 40 minut (záleží na toušťce a velikosti), dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • Vodu a mouku přidáváme postupně podle potřeby, někdy saje mouka více, někdy méně, někdy je pohanka uvařena sušší a jindy vlhčí, takže je potřeba dát tolik, aby šlo vytvarovat placku.
  • Čím tenčí placky uděláme, tím dříve se upečou.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari nebo sůl.

Kombinujeme

  • Placky skvěle nahradí pečivo a díky své křupavosti uspokojí potřebu po kůrce. Použít je můžeme místo knedlíků nebo karbanátků. Doplníme zeleninou, případně luštěninou pro kompletní talíř.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme použít jiné obilí, pro bezlepkovou verzi vybíráme z bezlepkových.
  • Místo mrkve můžeme použít cuketu či jinou zeleninu.
  • Ještě chutnější verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Měla jsem zbytek pohanky a v plánu čočkovo-hlívový teplý salát, takže tento recept mi přišel vhod. Pekla jsem je v troubě potřela olejem a byly opravdu výborné! 🤩

Tieto placky sú geniálne,mrkva a pohanka je pre mňa super kombinácia👌zjedla som 4 na raňajky s humusom z červenej šošovice posypané medvedím cesnakom.💯Nerada som robievala zemiakové placky/len na vyžiadanie manžela alebo syna/ale tieto budú v ponuke určite častejšie😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.