Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Mungo kuličky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Kuliček není nikdy dost, vždy přijdou k chuti a jsou dobré jak teplé, tak studené. Můžeme je využít i na různá pohoštění nebo do krabičky na výlety.

Ingredience
  • 290 g vařeného mungo fazolí
  • 45 g ovesných vloček
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 3 stroužky česneku
  • trochu mletého koriandru
  • trochu mletého zázvoru
  • trochu mleté sladké papriky
  • trochu mletého kmínu
  • petrželka
  • sůl
  • špetka jedlé sody
  • lžička citrónové šťávy
  • pepř
  • olivový olej

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit kuličky z mungo fazolek

  1. Uvařte doměkka mungo a nechte řádně okapat v cedníku.
  2. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
  3. Rozmixujte nahrubo vločky a přidejte do mísy.
  4. Přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku sůl, pepř a jedlou sodu, na kterou nakapejte citrónovou šťávu.
  5. Vše rukama dobře promíchejte a udělejte kouli, kterou nechte odpočívat v lednici asi 30 minut.
  6. Tvořte kuličky velikosti ořechu.
  7. Na plech dejte pečicí papír, pomažte olejem a kuličky v tomu oleji pěkně vyválejte a obalte.
  8. Pečte v troubě asi 20 minut na 190 – 200°C. Během pečení kuličky neotáčejte, ale můžete pokapat dalším olejem.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě.
  • Podávejte s jakýmkoliv dipem. Na fotce je obyčejný sójový jogurt s citrónovou šťávou.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové vločky.

Obměna

  • Množství koření a česneku upravte podle vašich chutí.
  • Lze použít i špaldové vločky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Z kuliček hromádky, ale chuťově výborné. Tymián místo petrželky. Měla jsem naklíčených hodně mungo fazolek, o to těžší bylo vytvořit těsto.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Kuličky z quinoy (bezlepkové)

Tyto kuličky můžete použít do teplých pokrmů, místo těch klasických masových. Výborné jsou i vychladlé na různá pohoštění s jakýmkoliv dipem.

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Musabaha jinak

Zajímavý recept na cizrnovou pochoutku Musabahu, která se podává teplá a je oblíbená zejména na Středním východě. Mlsná rychlovka plná zajímavých ingredien...