- 1 hrnek fazolek mungo
- 1 lžíce řasy arame
- voda na vaření
- 2 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cukety
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- ume ocet podle chuti
Jak připravit mungo na cibulce
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
- Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
- Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna
- Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.
Děti
- Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
musím říct, že to bylo opravdu mňamozní. Dala jsem k tomu rýži s hráškem, kysanou zeleninu a fakt to bylo mňam, ještě bych dala blanšírovanou zeleninu, ale nebyl už prostor. Díky za tip a skvělý oběd ❤️
Výborné 😊 Sice to moje vypadá trochu jinak, ale to je tím, že jsem do toho přidala zbytek vařeného obilí a dala na kolečka nakrájenou mrkev ještě k té cuketě. Takže spíš takové sypké rizoto 😁 Ale super lehké jídlo. Děkujeme 😊