- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 shitake
- 1 mrkev
- kousek brokolice
- kousek daikonu
- kousek chilli papričky
- uvařené mungo fazolky
- koření dle chuti (cca 1/3 lžičky od každého): koriandr, citrónová tráva, garam masala, kari
- na dochucení: umeocet
- sůl
Jak připravit mungo kotlík
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Až je cibulka zlatavá, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, shitake a chilli papričku a koření.
- Vše osmažíme.
- V jiném hrnci oblanšírujeme na větší špalíčky nakrájenou mrkev, daikon na růžičky brokolici.
- K osmažené cibulce a dalším ingrediencím přidáme scezené uvařené mungo, měkkou zeleninu a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Vaříme minutu a poté dochutíme a vypneme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kotlík podáváme například s vařenou qionoou, basmati rýží nebo těstovinami.
- Pokud by byl pokrm příliš řídký, můžeme ho zahustit škrobem rozmíchaným v trošce vody a povaříme do zhoustnutí.
- Na podlévání munga doporučujeme použít vodu z blanšírované zeleniny.
- Pokud máme sušené houby, namočíme je do vody.
Obměna
- Zeleninu volíme dle sezóny a chuti. Výborná je také dýně, batát, petržel atp.
- Místo vody můžeme mungo podlít rostlinným mlékem (nejlépe se hodí kokosové, ale i jiné oříškové nebo třeba ovesné je výborné) nebo můžeme zjemnit smetanou.
- Skvělá kombinace je toto jídlo spolu s tahini – sezamovým nebo kokosovým máslem.
- Můžeme použít jakékoliv jiné sušené nebo čerstvé houby.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro mladší děti vynecháme koření a čili.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Inspirovala jsem se, lehce upravila a bylo to mooc dobré :-)