Kořenicí přípravky pod lupou
Pokud si rádi posypete oblíbenou grilovací pochoutku směsí koření, nenechte si ujít následující řádky. Vybrali jsme pro vás to nejdůležitější a nejpraktičtější z výsledků podrobného zkoumání organizace dTest. Laboratoří prošlo celkem 15 kořenících přípravků a zkoumala se především jejich bezpečnost.
Než se vrhneme na výsledky, jen krátce k základním pojmům: „Podle platné vyhlášky se za koření považují rostliny či jejich části, které jednotlivě ovlivňují chuť a vůni. Pokud balení obsahuje více takových rostlin, jde o směs koření a pokud se přidá ještě něco navíc, např. sůl, vznikne kořenící přípravek,“ upřesňuje názvosloví Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Překvapivé výsledky
Při porovnávání naměřených hodnot s údaji na etiketách obstály produkty bez problémů. V pořádku byl také výsledek testování bakterie salmonely a nebezpečných plísní produkujících jedovaté látky (jejich přítomnost by svědčila o nedokonalém sušení, nesprávném skladování nebo nedostatečné hygieně).
I ve zkoušce přítomnosti pesticidů vzorky obstály. Nejlépe dopadlo koření značky Diskont, které neobsahovalo žádnou ze sledovaných látek. Ostatní kořenící přípravky obsahovaly jeden až deset druhů testovaných pesticidů, nicméně nedošlo k překročení povolených limitů ani přítomnost nepovolených látek.
Na nás samotných pak je podívat se na složení a dát si pozor na rizikové složky. Většina testovaných kořenících přípravků se dokázala obejít bez látek zvýrazňujících chuť a vůni (škrob nebo aroma), obsahovaly je celkem tři testované produkty. Pokud vás zajímá, kterých aditiv se není třeba bát a kterým se naopak obloukem vyhnout, podívejte se sem.
A zase ta sůl
A teď už pojďme na problematickou sůl: grilovací kořenící přípravky patří do skupiny tzv. skrytých zdrojů soli – jde o sůl, která je součástí potravinářských výrobků. Ty jsou častou příčinou nadměrné konzumace soli.
Nejnižší podíl soli byl potvrzen u značky Kulinář, kde laboratoř naměřila 17,7 %. Nejvyšší hodnotu 63,5 % naopak obsahovalo grilovací koření Vitana. „Nadpoloviční podíl soli analýza potvrdila u více než poloviny všech testovaných přípravků. Při užívání kořenicích směsí je proto potřeba být opatrný s dosolováním,“ říká Hana Hoffmannová.
Další užitečné informace a tipy k soli, která k našemu každodennímu jídelníčku neodmyslitelně patří, najdete v tomto článku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zrovna nedávno jsem radostně šáhla po bio směsi koření. Doma jsem zjistila, že je tak slaný, že se to absolutně nedá jíst (mělo to víc soli než některý směsi od Vitany) – je to škoda, jinak obsahuje spoustu bylinek a bez tý přemíry soli by chutnalo moc dobře.