- 1 hrnek jahel
- 1/2 hrnku quinoi
- 2,5 hrnku vody
- špetka soli
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
- Jáhly a quinou několikrát propláchneme ve vodě.
- Dáme do hrnce s vodou a špetkou soli.
- Když přijde k varu, ztlumíme plamen a na mírném ohni vaříme do vstřebání vody cca 15 min.
- Můžeme nechat dojít pod pokličkou.
- Před podáváním načechráme vidličkou. Nemačkáme, aby z jahel nebyla kaše.
Praktické
- Pokud nám čas dovolí, necháme pár hodin namočené (můžeme i přes noc), zvýšíme tak stravitelnost a nastartujeme klíčení, tedy zmnožíme cenné látky v zrníčkách.
- Poměr quinoi a jáhel můžeme změnit ve prospěch jahel nebo dát obou obilovin stejně podle nálady a ceny.
- Pokud přidáme vodu a prodloužíme var, dostaneme kaši.
- K zrníčkům můžeme přidat semínka nebo řasu.
- V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci (zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody) nebo v troubě.
- Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
- Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
- Můžeme podávat hned po prvních příkrmech. Přidáme množství vody a do roka nedáváme sůl. Nejmenším pasírujeme.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Konečně jsem po dlouhé době, co jsem na bezlepku, vzala na milost quinou. A světe div se, je fakt výborná 👍