Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Nadýchané řepové karbanátky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna zima

Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný…kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Recept na karbanátky z červené řepy

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Propláchneme slunečnicová semínka na sítu a přidáme do směsi.
  5. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Přidáme mouku a promícháme směs na těsto, které jde tvarovat.
  7. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  8. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  9. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

100 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Můj oblíbený recept. Tyto karbanátky chutnají celé rodině, takže je to poprvé, co jsem je stilhla vyfotit ještě než zmizely…😊 Dnes trochu improvizovaná příloha – zbytek polentového knedlíku s květákem a hráškem na kari. Moc jsme si pochutnali!👍

Zuzka🌸
27. 10. 2024

Výborné💗❤️👍pečené v troubě, mohou být snezeny úplně samotné, udělané jako jednohubky kuličky, umím si představit s cizrnovým humusem nebo naslehanou fazolovou pomazánkou jako dipem😋zkusíme příště💗Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak...

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!