Proč se nadýmám po jídle?
K nepříjemným pocitům v břiše po jídle přispívá:
- Chaotický způsob stravování – nepravidelnost v jídle, mlsání mezi jídly, velké porce jídla, jídlo zkonzumované pozdě večer.
- Jídlo zhltané ve spěchu, ve stresu, rovnou spolykané bez rozžvýkání.
- Nevhodně upravené potraviny a jejich kombinace – špatná příprava a vaření luštěnin (Jak správně uvařit luštěniny), jejich přílišné množství v jednom jídle, konzumace většího objemu nadýmavějších druhů zeleniny v jednom pokrmu, jako je např. květák.
- Nadbytečná konzumace hůře stravitelných potravin – výrobky z bílé mouky, mléčné výrobky, maso a masné výrobky, jednoduchý cukr, ovoce, kombinace obilnin a ovoce (např. ovesná kaše s ovocem).
- Individuální nesnášenlivost určité potraviny – např. živočišného mléka, lepku, ale i dalších.
- Nevhodný pitný režim – pití velkého objemu tekutin v průběhu jídla, sycené nápoje, časté pití černého čaje.
Příčin nadýmání po jídle je celá řada. Pohledem východní medicíny mají tyto potíže souvislost s oslabením sleziny, žaludku a jater, což jsou oblasti zodpovědné za kvalitu našeho trávení a plynulost trávicích pochodů.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak se zbavit nadýmání
Zlepšujte svoje stravovací návyky. Mnoho lidí je zvyklých jídlo do sebe v rychlosti vpravit a jen málo používají zuby. Strava se tak ale mnohem hůře stráví. Zkuste to dělat jinak. Udělejte si pokud možno na jídlo klid, soustřeďte se na něj a jezte vědomě. Každé sousto rozkousejte a spolkněte, až když máte v ústech kašičku. Snažte se jíst více méně pravidelně, bez zbytečného zobání mezi jídly a bez přejídání se. Poslední jídlo byste měli sníst ideálně do 18 (v létě do 19) hodin.
Do jídelníčku postupně, ale vytrvale začleňujte potraviny, které vyčistí a zharmonizují vaše střeva. Jsou to hlavně celozrnné obilniny, tepelně upravená zelenina a luštěniny. Příjem vlákniny zvyšujte pozvolna, pokud na ní nejste příliš zvyklí. Pokud teprve začínáte s luštěninami, nejméně nadýmavé jsou loupané druhy, jako je červená čočka. U velmi oslabeného trávení je někdy potřeba dočasně jíst velmi šetrně, než začneme vlákninu navyšovat (Jak vyléčit problémy se střevy?).
Proti nadýmání mohou pomoci i přírodní podpůrné metody, jako jsou jemné masáže břicha ve směru peristaltiky, při kterých lze použít naředěné éterické oleje (fenykl, levandule). Příjemný může být i teplý obklad na oblast břicha. Bylinky, jako je heřmánek, máta či fenykl (Jaké bylinky proti nadýmání?) mají rovněž efekt na zmírnění nadýmání. Skvělým prostředkem na podporu trávicích procesů a prevenci plynatosti je také tradiční léčebný nápoj Umeshokuzu.
Někteří lidé zaznamenají díky změně stravy zlepšení během několika dní, jiní potřebují týdny nebo dokonce měsíce. V závažnějších případech může trvat i několik let, než se střeva plně obnoví, a během tohoto období se mohou objevit obtíže, jako je nadýmání, i přesto, že se dotyčný drží zdravého jídelníčku. Tento proces může být zdlouhavý, ale je důležité si uvědomit, že dlouhodobé zlepšení stojí za to, protože zdravá střeva ovlivňují nejen trávení, ale i imunitu či naší odolnost vůči stresu. Pokud se podle našich principů stravujete již delší dobu a nemůžete se nadýmání zbavit, v článku Nadýmání a plynatost po změně jídelníčku se dozvíte, co za tím možná stojí a jak to napravit.
Jaké jsou vaše pocity po jídle? Máte pocit příjemného zasycení a dobré energie, nebo vás brzy začne bolet břicho a pociťujete spíše únavu? Ozvěte se nám, společně tomu můžeme přijít na kloub.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář