- nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
- koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
- mrkev a cuketa na naložení
Postup
- V hrnci svaříme vodu se solí.
- Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
- Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
- Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
- Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
- Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
- Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
- Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
- Po týdnu ochutnáme – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
- Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
- Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
Obměna
- Stejným způsobem můžete naložit okurky.
- Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
- Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
- Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
- Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
- Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.
Děti
- Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
- Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Robievam si klasické kvašáky a teraz sme skúsili tieto. Chutia výtečne. Už dojedám päťlitrový pohár, sám, manželka celkovo nemá rada kvašáky. Dnes idem založiť nový. Neviem sa ich dojesť. Sú skoro na nerozoznanie od klasiky, tieto môžem robiť po celý rok….a budem….vďaka za recept
Prosím vás, jak to děláte aby zelenina neplavala na povrchu a byla pod nálevem? A ještě jeden dotaz, můžu dát okurky + cuketu?