- nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
- koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
- mrkev a cuketa na naložení
Postup
- V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
- Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
- Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
- Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
- Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
- Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
- Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
- Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
- Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Celý rozdíl oproti rychlokvaškám z cukety je pouze v teplotě nálevu. Na trvanlivější kvašáky dáme vychlazený. Ale pro pořádek uvádíme přesný postup.
- Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne.
- Takto připravené kvašáky déle vydrží, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
- Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
- Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
Obměna
- Stejným způsobem můžeme naložit okurky.
- Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
- Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
- Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
- Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
- Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.
Děti
- Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
- Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak jsem po dlouhé době taky začala. Hlavně mne bylo líto nechat ležet zlatý patizon…
Díky za skvělý recept, dělala jsem už vloni, jsou vynikající. Milena