- hrst modřínových výhonků
- šálek vody
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1 lžička hořčice
Jak naložit modřínové výhonky
- Opláchněte modřínové výhonky ve studené vodě.
- Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí.
- Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
- Zavíčkujte.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
- Já je nesterilovala a vydržely půl roku.
- Pro obměnu je můžete naložit do umeocta, jsou pak slanější.
- Pokud máte rádi hodně slané kondimenty, můžete k hořčici přidat sůl jako jsme to dělali u smrkových výhonků.
Kdy a jak sbírat modřínové výhonky
- Až půjdete na modříny, myslete opět na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
- Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky modřínů.
- Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.
Jak použít nakládané modřínové výhonky
- Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
- Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům.
- Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
- Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus modřínu nebo požvýkali pryskyřici. Je lehce nakyslý. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
- Krom toho, že si je dáte na chuť, můžete je cíleně použít v momentě, kdy na vás jde rýma nebo kašel – má dezinfekční a antiseptické účinky.
Tip
Stejně jako modřín můžeme naložit i smrčkové výhonky.
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
mohu vynechat hořčici?
Kdybych použila umeocet, mám ho taky svařit?