- hrst smrkových výhonků
- šálek vody
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky soli
Jak naložit smrkové výhonky
- Opláchněte smrkové výhonky ve studené vodě.
- Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí a solí.
- Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
- Zavíčkujte.
Praktické
- Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
- Já je nesterilovala a vydržely půl roku, než jsme je snědli.
- Sůl můžete vynechat – zkoušela jsem obě varianty – se solí i bez soli. Bez soli je jemnější, takto chutnají více mě, se solí více chutná mužům.
Kdy a jak sbírat smrkové výhonky
- Až půjdete na smrčky, myslete na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
- Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky smrků.
- Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.
Jak použít nakládané smrkové výhonky
- Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
- Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům.
- Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
- Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus smrčku nebo požvýkali pryskyřici. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
Tip
Stejně jako smrčkové můžeme naložit i modřínové výhonky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Letos umrzly.😢
Ahoj, zkoušel jste někdo výhonky usušit a použít je na čaj: V mládí jsme to dělali z výhonů čerstvých plus další bylinky ale říkala jsem si, že to zkusím nasušit. Díky za sdílení zkušenosti