Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládané smrkové výhonky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkových výhonků.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst smrkových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky soli

Každá zima pro byla ve znamení angín a zánětů močových cest, letos se přidal i reflux. Byla jsem zoufalá a znechucená...

Jak naložit smrkové výhonky

  1. Opláchněte smrkové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí a solí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku, než jsme je snědli.
  • Sůl můžete vynechat – zkoušela jsem obě varianty –  se solí i bez soli. Bez soli je jemnější, takto chutnají více mě, se solí více chutná mužům.

Kdy a jak sbírat smrkové výhonky

  • Až půjdete na smrčky, myslete na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky smrků.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané smrkové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus smrčku nebo požvýkali pryskyřici. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.

Tip

Stejně jako smrčkové můžeme naložit i modřínové výhonky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Letos umrzly.😢

s.hemalova
17. 5. 2022

Ahoj, zkoušel jste někdo výhonky usušit a použít je na čaj: V mládí jsme to dělali z výhonů čerstvých plus další bylinky ale říkala jsem si, že to zkusím nasušit. Díky za sdílení zkušenosti

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...

Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou

Skvělý, velmi rychlý a chutný FIT recept na “vaječnou” snídani, oběd nebo večeři bez vajec. Porce plná výživných bílkovin z cizrny, antioxidant...
29
6

60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření

Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z ...
60
302

Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a mrkve)

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k ...
18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...