- 1 cibule
- 1 červená řepa (cca 200 g)
- kus dýně (cca 200 g)
- 1 hrnek vařených černých fazolí (250 g)
- 2 hrnky uvařené rýže (nebo jiné obilí) (400 g)
- 2 dcl studené vody
- 8 lžic kukuřičného škrobu
- 1 dcl rostlinné smetany
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- sójová omáčka
- olej
- umeocet
- sójová omáčka
Jak připravit slaný fazolový nákyp s rýží a zeleninou
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a dýni nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme.
- Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s trochou soli a kořením až změkne, cca 10 minut.
- K hotové zelenině přidáme uvařenou rýži, uvařené fazole a dobře promícháme.
- Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme rostlinnou smetanu, lžičku sójové omáčky, dobře promícháme. Polovinou polijte nákyp, druhou schováme na později.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Ke konci polijeme druhou polovinou škrobového základu a necháme zapéct, aby vznikla vrstvička.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději mrkev nebo jinou zeleninu, tady je řepy hodně a nedá se “přehlédnout” – v tomto jídle se neztratí.
- Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka “sýrovou” nebo “vaječnou” vrstvičku.
- Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto. A pokaždé nám to moc chutná.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
- Stejně tak místo rýže lze použít i kroupy, jáhly, oves a jiné obiloviny nebo jejich kombinace.
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tenhle nákyp je z Jíme Jinak prostě nejlepší ❤️
Výborné, už jsem jednou dělala, ale nějak se z receptu vytratil umeocet…. nebo jsem přehlédla?