Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Nákyp z kukuřičné krupice a pohanky

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Recept na zdravou a chutnou pohankovou přílohu nebo svačinku na cestu. Podívejte se, jak jednoduše a rychle připravit lahodné obilí s kukuřičnou krupicí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku kukuřičné krupice
  • 1/4 hrnku pohanky (loupané)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

V mládí jsem se začala potýkat s různými vážnými zdravotními potížemi (zánět zrakovéh...

Postup
  1. Kukuřičnou krupici zalijeme vodou a necháme pár hodin (nebo přes noc) namáčet.
  2. Pohanku propláchneme ve studené vodě a přidáme před vařením do hrnce na krupici.
  3. Přidáme špetku soli
  4. Když přijde voda k varu, zmírníme plamen na minimum.
  5. Na mírném plameni vaříme 30 až 45 minut do vstřebání vody.
  6. Pokud chceme zachovat vrstvy, nemícháme. Pohanka klesne na dno. V opačném případě promíchejte.
  7. Necháme trochu zchladnout a ztuhnout, abychom mohli porcovat dílky.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Vařím obvykle z hrnku krupice a půl hrnku pohanky, abych měla na víc jídel.
  • Studené krájíme na kousky podobné dortu a bereme na výlety k svačině.
  • Pokud chci ohřát už zcela vychladlé, dám na chvíli do trouby na plech.
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

  • Pokud nenecháme vzniklou hmotu ztuhnout, můžeme ji podávat jako kaši.
  • Můžeme přidat do vaření i propláchnutá semínka dýně, sezamu, lnu či slunečnice.
Děti
  • Miminkům nesolíme, nejmenším pasírujeme. Pohanku zařazujeme u dětí na přirozené výživě až v zimě kolem 1,5 roku. Pokud dítě jí maso, vejce a pečivo, není co řešit a pohanku dejte, kdy chcete.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tento nákyp som akosi doteraz prehliadala, včera som skúšala. Trošku sa mi to ku koncu pripaľovalo na dno hrnca a voda ešte bola. Stuhlo to, trošku by som uvítala tuhšiu konzistenciu, možno na druhý pokus. Ale výborná zmena, určite ešte bude :-) Možno skúsim ešte v rúre, v komentároch som neskôr čítala, že aj to ide. Ďakujem za inšpiráciu :-)

A vida, tohle je takova zimni verze letni kukurice s ryzi – to je take dobry dorticek :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Pesto z medvědího česneku

Chcete mít medvědí česnek po ruce i mimo jeho sezónu? Udělejte si do skleničky pesto! Stačí na to tři ingredience a je to raz dva hotové. S hotovým medvědí...