Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Napařená vodnice

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Napařování je jedna z nejšetrnějších úprav zeleniny, proto by napařená zelenina neměla chybět v žádném pokrmu. Zkuste pro tentokrát napařit vodnici nebo daikon. Možná že budete mile překvapeni jemnou a lahodnou chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 vodnice (bílé kulaté ředkve)
  • špetička soli
  • voda
Postup
  1. Vodnici umyjeme pomocí kartáčku pod vodou, neloupeme.
  2. Do hrnce dáme 3 cm vody, pak pařáček a na ten dáme vodnici rozkrojenou na půlku a poprášíme malinkou špetkou soli.
  3. Napařujeme pod pokličkou 10 minut, záleží jak moc máte rádi křupavou zeleninu.
  4. Před podáváním nakrájíme na plátky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Místo na pařáčku můžete vodnici vařit asi v 1 cm vody s troškou soli pod pokličkou 7-10 minut.
  • Zelenina je přirozeně bezlepková a nesójová.

Obměna

  • Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon či jinou tvrdou zeleninu.
  • Pokud vám zatím samotná napařená zelenina nechutná, můžete si ji posypat gomasiem, tekka kořením, přidat tofunézu nebo zdravý dresink.

Děti

  • Napařenou vodnici bez soli, můžeme podávat dětem již z prvními příkrmy kolem 6 měsíců. Stačí ji před podáváním rozmačkat vidličkou. Od roka můžeme přidat i špetičku soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
28. 2. 2021

Vodnice jsem neměla , ale melounovy tuřín je podobný ♥️ Mnam

Vodnice je bezvadná též syrová jako podklad pod “chlebíčky” – na Silvestra u nás slavila všeobecný úspěch s falešným humrem. Lehká a navíc samozřejmě přirozeně bezlepková varianta :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...
14
14

Hlávkový salát se smetanou a koprem

Zřejmě asi ten nejrychlejší salát na světě. Je to kombinace mé vzpomínky na dětství, kdy jsme jedli celé léto salát s mléčnou, sladkokyselou zálivkou, a mé...

Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem

Rychlý salát s příjemně nahořklou čekankou, který ale zjemňuje smetana a kopr. Snadné, chutné, vhodné na léto. Samozřejmě v našem podání bez cukru a mléka....

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou

Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.