Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Napařená brokolice a kadeřávek

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Napařovanou zeleninu dáváme denně na talíř, kromě důležitých živin nám dodá také tu správnou lehkost a uvolnění.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 velké růžičky brokolice
  • 1 hrst kadeřávku
  • špetka soli
  • 1 hrnek vody

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme brokolici a kadeřávek.
  3. Do hrnce dáme pařáček a na něj omytou zeleninu.
  4. Přiklopíme a ztlumíme plamen na minimum.
  5. Napařujeme na mírném ohni cca 5 minut a zatepla podáváme k jídlu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Zeleninu nenapařujeme déle než 7 minut kvůli zachování vitamínů.
  • Krátce tepelně upravená zelenina má hezkou zelenou barvu, pokud to přeženeme, bude blátivá a nehezká.
  • Pokud nám samotná zpočátku nechutná, můžeme si na ní připravit dresink, polít hořčicí, zakápnout umeoctem, posypat semínky, gomasiem, shizem, tekka kořením, lžící tofunézy apod. (na naší fotce byla použita shizo zálivka). Je to o zvyku začít si dávat k jídlu krátce tepelně upravenou zeleninu. Zpočátku jsme ji jedli, že je zdravá a juchaly jen děti, dnes už by nám na talíři chyběla.
  • Zelenina je přirozeně bezlepková a nesójová.
Obměna
  • Místo kadeřávku můžete dát kapustu, růžičkovou kapustu, kolečka pórku apod. Místo brokolice květák.
  • Stejným způsobem ale můžete napařovat jakoukoli zeleninu, takže nemáte-li zrovna brokolici a kadeřávek nic se neděje. Jen pozor, tvrdší druhy zeleniny napařujeme delší dobu, listy kratší dobu.
  • Do vody můžete dát místo soli umeocet.

Děti

  • Napařovanou zeleninu dáváme od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a dresinky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 2. 2021

Mnam ♥️

ivetuska1
15. 11. 2018

Neměla jsem pařáček, tak jsem brokolici jen položila na právě se dovařující rýži a bylo to výborné. Ušetřila jsem nádobí i čas :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem

Chřestová sezóna vrcholí. Ještě pár dní si můžeme užívat tuhle zajímavou zeleninu. Kdo zrovna neholduje chřestovým polévkám, ten ale jistě nepohrdne chřest...

Dozlatova opečené plátky kedlubny

Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě v...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.