- 150 g pohankové mouky
- 100 g hladké mouky z neloupané rýže
- 50 g mandlové mouky
- 2 lžíce rýžového oleje (nebo slunečnicového na pečení)
- 3 lžíce rýžového kvásku
- 5 lžic rýžového sirupu
světlá část:
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- trochu citronové šťávy
tmavá část:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 lžíce karobu
Postup
- Smícháme mouku, olej, kvásek, sirup a pořádně promícháme.
- Do směsi naléváme postupně vlažnou vodu do konzistence “hořčice”.
- Těsto rozdělíme na polovinu – do jedné dáme vanilku a citronovou šťávu a do druhé karob.
- Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
- Nejdříve do formy nalijeme světlou část těsta a následně tmavou.
- Necháme na teplém místě kynout zhruba 4 h.
- Nakynutou bábovku dáme napařovat do velkého hrnce (na dno hrnce dám utěrku a doplním do hrnce vodu do výšky 1/3 bábovkové formy).
- Napařujeme 35 minut s pokličkou a následně 10 minut bez pokličky.
- Po napaření necháme zdravou bábovku zhruba 15 minut chladnout mimo hrnec a následně vyklopíme z formy.
Praktické
- Pokud nechceme bábovku napařovat, můžeme ji upéct v troubě.
- Pokud nechceme bábovku dvojbarevnou, můžeme ji udělat jen buď světlou nebo tmavou.
- Mouky doporučujeme namlít na mlýnku.
Obměna
- Můžeme přidat mák a udělat makovou variantu.
- Karob se dá nahradit i kakaem.
Děti
- Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je dítě zvyklé jíst pečivo a sladkosti, můžeme ji dát i dříve.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
můžu použít žitný kvásek? Je taky v pořádku?
Můžete mi prosím někdo poradit jak dávkovat kvásek tam kde je použito v receptu určité množství droždí? V jakém poměru je kvásek versus droždí?
Díky za radu.
Lenka