Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Napařovaná kvásková bábovka (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Bezlepková bábovka bez špetky cukru a vajíček. I přes to je výborná a nadýchaná.

Ingredience
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky z neloupané rýže
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 lžíce rýžového oleje (nebo slunečnicového na pečení)
  • 3 lžíce rýžového kvásku
  • 5 lžic rýžového sirupu
světlá část:
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • trochu citronové šťávy
tmavá část:
  • 2 lžíce karobu

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Postup

  1. Smícháme mouku, olej, kvásek, sirup a pořádně promícháme.
  2. Do směsi naléváme postupně vlažnou vodu do konzistence “hořčice”.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu – do jedné dáme vanilku a citronovou šťávu a do druhé karob.
  4. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
  5. Nejdříve do formy nalijeme světlou část těsta a následně tmavou.
  6. Necháme na teplém místě kynout zhruba 4 h.
  7. Nakynutou bábovku dáme napařovat do velkého hrnce (na dno hrnce dám utěrku a doplním do hrnce vodu do výšky 1/3 bábovkové formy).
  8. Napařujeme 35 minut s pokličkou a následně 10 minut bez pokličky.
  9. Po napaření necháme zdravou bábovku zhruba 15 minut chladnout mimo hrnec a následně vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pokud nechceme bábovku napařovat, můžeme ji upéct v troubě.
  • Pokud nechceme bábovku dvojbarevnou, můžeme ji udělat jen buď světlou nebo tmavou.
  • Mouky doporučujeme namlít na mlýnku.

Obměna

  • Můžeme přidat mák a udělat makovou variantu.
  • Karob se dá nahradit i kakaem.

Děti

  • Tento dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud je dítě zvyklé jíst pečivo a sladkosti, můžeme ji dát i dříve.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

můžu použít žitný kvásek? Je taky v pořádku?

Můžete mi prosím někdo poradit jak dávkovat kvásek tam kde je použito v receptu určité množství droždí? V jakém poměru je kvásek versus droždí?
Díky za radu.
Lenka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Tvarohové” bezlepkové řezy

Bez lepku, bez cukru, bez mléka a přesto vynikající. Tak takové jsou tyto “tvarohové” řezy, které se nemusíte bát nabídnout ani klasicky se str...

Krtkovy hromádky s náplní (bez lepku)

Lahodný svěží dezert bez lepku, mléka i vajec. Krtkovy hromádky potěší nejen děti a je skvělý i jako zdravé pohoštění pro vaše hosty.

Blondies s mákem (bez lepku)

Pokud máte rádi mák tak, jako já, jistě vás potěší tento rychlý dezert, který je navíc bez lepku, cukru, vajec i mléka. Není to klasická nadýchaná buchta, ...

Bezlepkový vanilkovo-oříškový koláč

Pokud máte trošku času a chuť tvořit, připravte si tento koláč, kde se snoubí jemná chuť vanilky s křupavými oříšky. Je nejen bez lepku, ale i bez cukru a ...

Bezlepkové kremrolky s čoko krémem

Když jsem poprvé upekla tyto bezlepkové kremrolky, byla jsem nadšená a doufám, že budou chutnat i vám. Tak se nebojte a pusťte se do toho. My doma je zbožň...

Bezlepková vánoční “tvarohová” štola

Alternativa na známý vánoční moučník, tentokrát v bezlepkové variantě. Ovoce a oříšky můžete obměňovat dle chuti a zásob.