- 3 hrnky uvařených jahel a bílé rýže
- 1 hrnek kukuřičné polenty
- 2 hrnky vody
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 5 lžic rýžového sirupu
- vyšší kastrol jako forma na dezert
- velký hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než kastrol
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.
Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do těsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem. Velký hrnec s vodou přiklopte pokličkou, na těsto žádná poklička nepřijde. Když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pro test píchněte do dezertu špejlí. Je-li čistá, bez těsta, jen mokrá, máte hotovo. Pokud je dezert po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.
Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.
Krájejte až po vychladnutí.
PraktickéOslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc sladu než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.
ObměnaMísto kokosu dejte oříšky. Můžete přidat rozinky. Já jsem použila zbytek jahel vařených s rýží, ale můžete udělat z jakéhokoli jiného obilí.
Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.
Děti
Kokos používáme jen občas a u zdravých dětí.
Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mé první napařování a povedlo se.;-) Výsledek je výborný chuťově i na pohled. Dala jsem do silikonové bábovkové formy,místo kokosu lískové oříšky,přídala hrozinky a napařovala radši hodinu a půl. Připomíná mi tvarohovou bábovku,která je u nás velmi oblíbená,ale já ji už nejím. Příště přidám ještě tofu a bude úplně přesná jak ta s tvarohem :-)
Dnes jsem si napařila a je to mňamka. Můj první pokus, udělala jsem z půlky dávky….. Ještě že je už pozdě :D ale zítra do práce určitě beru.
Vážně jednoduchý recept. Pořád jsem se bála péct, protože mi to připadalo složité a opak je pravdou! Příště se vrhnu na další recept, peču totiž velmi ráda.