- 200 g jáhel
- 285 g květáku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- rostlinné mléko
- sůl
Jak připravit bramborovou kaši z jáhel
- Dle návodu uvaříme jáhly.
- Cibuli nakrájíme na kostičky.
- Na oleji ji osmahneme s větší špetkou soli dozlatova.
- Do hrnce dáme do poloviny vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
- Vhodíme květák a vaříme do změknutí.
- Do mixéru dáme uvařené jáhly, květák a cibulku.
- Postupně přidáváme v průběhu mixování mléko.
- Vše rozmixujeme do hladké kaše.
- Podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Bramborovou kaši podáváme například s pečeným seitanem, tofu či tempehem nebo pečenou či grilovanou zeleninou.
Obměna
- Pokud máme rádi, můžeme do jáhel použít kokosové mléko nebo smetanu. Získá kokosový nádech.
- Občas pro změnu máme rádi, když do jáhel přidáme trošku rýžového octa a například dýňový olej. Udělá to zase jinou chuť.
- Místo květáku se dá použít i jiná bílá zelenina – kedlubna, petržel, ředkev, celer aj. Kaše bude mít pokaždé jinou chuť.
Děti
- Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, vynecháme ale sůl a olej (cibuli dusíme na vodě).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem vařila prvně a pochutnali jsme si 😊. U dětí s novým receptem vždy trnu, aby mi to jedly, ale i syn 9 let mi řekl, že je dobrá.
Měla jsem jáhly a dělala závitky, zkusila jsem jáhly zužitkovat a udělat kaši. Místo květáku dala celer a posypané praženými semínky a cibulkou… Mně to chutnalo moc 😊… Manžel to snědl, ale prý příště k závitkům něco jiného, třeba nudle s nějakou zálivkou jak dělají u “číňana”… A kaši ať klidně uvařím znovu kdykoliv… Když nebude doma 😀. Ne, prý s nějakým karbanátkem by mu to pasovalo líp. Tolik moje zkušenost 🙂. Pěkný den 🌞