Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Našlehaná “bramborová” kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické!

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Věrná alternativa k bramborové kaši bez živočišného mléka a částečně odlehčená květákem. Skvělé příloha například ke grilovanému tofu nebo tempehu!

Ingredience
  • 200 g jáhel
  • 285 g květáku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • rostlinné mléko
  • sůl

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit bramborovou kaši z jáhel

  1. Dle návodu uvaříme jáhly.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  3. Na oleji ji osmahneme s větší špetkou soli dozlatova.
  4. Do hrnce dáme do poloviny vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  5. Vhodíme květák a vaříme do změknutí.
  6. Do mixéru dáme uvařené jáhly, květák a cibulku.
  7. Postupně přidáváme v průběhu mixování mléko.
  8. Vše rozmixujeme do hladké kaše.
  9. Podáváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Bramborovou kaši podáváme například s pečeným seitanem, tofu či tempehem nebo pečenou či grilovanou zeleninou.

Obměna

  • Pokud máme rádi, můžeme do jáhel použít kokosové mléko nebo smetanu. Získá kokosový nádech.
  • Občas pro změnu máme rádi, když do jáhel přidáme trošku rýžového octa a například dýňový olej. Udělá to zase jinou chuť.
  • Místo květáku se dá použít i jiná bílá zelenina – kedlubna, petržel, ředkev, celer aj. Kaše bude mít pokaždé jinou chuť.

Děti

  • Kaše je vhodná pro děti od 1 roku, vynecháme ale sůl a olej (cibuli dusíme na vodě).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina Prokopičová
3. 11. 2024

Dnes jsem vařila prvně a pochutnali jsme si 😊. U dětí s novým receptem vždy trnu, aby mi to jedly, ale i syn 9 let mi řekl, že je dobrá.

Měla jsem jáhly a dělala závitky, zkusila jsem jáhly zužitkovat a udělat kaši. Místo květáku dala celer a posypané praženými semínky a cibulkou… Mně to chutnalo moc 😊… Manžel to snědl, ale prý příště k závitkům něco jiného, třeba nudle s nějakou zálivkou jak dělají u “číňana”… A kaši ať klidně uvařím znovu kdykoliv… Když nebude doma 😀. Ne, prý s nějakým karbanátkem by mu to pasovalo líp. Tolik moje zkušenost 🙂. Pěkný den 🌞

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...