Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou
Studie i odborníci se shodují, že pozitivní zdravotní dopad mohou mít i jiné výživové směry s jiným zastoupením živin, než jsou tradiční výživová doporučení. Například rostlinná strava s vyšším zastoupením sacharidů (Najjar et al., 2018; Satija a Hu, 2018; Trepanowski a Varady). Odborníci se ale shodují, že nejdůležitějším aspektem všech výživových směrů je kvalita potravin – jak z pohledu bezpečnosti, tak hlavně biologické hodnoty.
Průmyslové zpracování je spojován s civilizačními chorobami
Stupeň zpracování významně ovlivňuje výslednou kvalitu potraviny
Například zpracování obilného zrna – při odstranění obalu a rozemletí zrna při výrobě bílé mouky dojde nejen ke zvýšení glykemického indexu, ale také k ovlivnění hormonální odezvy (více vyplaveného inzulínu) po konzumaci např. pečiva nebo těstovin z bílé mouky. Potravinářská legislativa vyžaduje, aby se prodávaly pouze potraviny bezpečné z pohledu hygieny, ale neřeší jejich nutriční aspekty.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
V dnešní době je většina potravin průmyslově zpracovaná a její biologická hodnota je velmi nízká. Při zpracování dochází k:
- znehodnocení některých živin,
- změně poměrů nutrientů,
- narušení mikrostruktury,
- ochuzení o některé esenciální živiny a stopové prvky,
- náhradě části výchozí suroviny za nutričně méně hodnotnou,
- přidání aditiv,
- zvýšení obsahu cukrů, soli a některých druhů tuku, které jsou spojené se zdravotními problémy.
Desítky studií potvrzují, že vysoce zpracovaná strava je spojena s rizikem chronických civilizačních nemocí, jako je obezita, vysoký krevní tlak, metabolický syndrom a cukrovka 2. typu (Juul et al., 2018; Louzada et al., 2015; Moubarac et al., 2013; Rauber et al., 2015).
Konzumace vysoce zpracovaných potravin v posledních letech výrazně narostla a je dávána do souvislosti s nárůstem počtu výše zmíněných onemocnění (např. v studii NutriNet-Santé byl 10 % nárůst konzumace zpracovaných potravin asociován s 10 % nárůstem rakoviny (Fiolet et al., 2018)). Konzumace vysoce zpracovaných potravin tvořila v letech 1991-2008 46 % kalorického příjmu Němců, 50 % Britů a 20 % Slováků (Monteiro at al., 2018).
Rozdělení potravin dle stupně zpracování do 4 skupin
Nezpracované a minimálně zpracované potraviny
Patří sem jedlé části rostlin, živočichů a jejich produkty, houby, řasy a voda. Minimální zpracování znamená procesy, vedoucí ke zvýšení trvanlivosti pokrmu, tj. sušení, chlazení, mražení, uchování ve vakuu, dále technologicky nenáročné zpracování (drcení, filtrace, pasterizace), fermentace (např. jogurty) a další tradiční postupy (vaření, pražení).
- Např. čerstvé, chlazené, mražené, odšťavněné a sušené ovoce, zelenina, ořechy a jejich směsi, luštěniny, houby, maso, ryby a mořské plody, vejce, mléko, pasterizované džusy, čerstvé těstoviny, koření, bílý jogurt, káva, čaj a voda.
Zpracované ingredience
Jedná se o produkty odvozené z nezpracovaných nebo minimálně zpracovaných surovin. Tyto potraviny jsou určené k dalšímu využití v kuchyni
- Např. sůl, cukr, melasa, med, rostlinné oleje, máslo, škroby a mouky.
Zpracované potraviny
Jedné se o produkty vznikající kombinací nezpracovaných surovin a zpracovaných potravin, tj. např. nezpracované potraviny s přidáním cukru, soli, oleje. Jsou složení z 2-3 ingrediencí. Ke zvýšení trvanlivosti se používají různé metody jako vaření, sterilizace, kvašení aj.
- Patří sem konzervovaná zelenina/ovoce/luštěniny, solené ořechy, solené, uzené a sušené maso, rybí konzervy, sýr, čerstvý chléb, pivo a víno.
Vysoce zpracované potravinářské produkty
Je pro ně charakteristický vysoký stupeň zpracování a často i taková forma výroby, která v domácích podmínkách nelze napodobit (extrudace, pufování, předsmažení). Cílem je vyrobit produkt určený k přímé konzumaci nebo konzumaci po ohřevu či jednoduché přípravě (instantní potraviny). Často se snaží budit dojem zdravého výrobku zvýšením podílu bílkovin, snížením obsahu tuku, přidáním minerálů, vitamínů nebo vlákniny a marketingem a reklamou. Vysoce zpracované potraviny jsou složeny z 5 a více ingrediencí. Obsahují vysoký podíl cukru (invertní cukr, glukózo-fruktózový sirup), škrobu, soli, tuku (nejčastěji ztužené), včetně barviv, aromat, látek upravující strukturu, stabilizátorů, náhradních sladidel, emulgátorů, konzervantů, tavicích solí, zahušťovadel, bílkovinových hydrolyzátů, izolovaných bílkovin aj.
- Patří sem všechny sladkosti a cukrovinky, slazené nápoje, čokoláda, krekry, trvanlivé pečivo, hotové směsi na pečení, margaríny, kuřecí nugetky a rybí prsty, konzervované a sušené polévky, džusy z koncentrátů a nektary, slazené mléčné výrobky, instantní káva, marmelády a džemy, konzervované omáčky, snídaňové cereálie, jemné pečivo, zmrzliny, lihoviny aj.
Jak vybírat potraviny
Je třeba identifikovat, zda se jedná o potravinu vysoce průmyslově zpracovanou. Tyto potraviny nepřináší žádné benefity, právě naopak, způsobují civilizační onemocnění, a proto je vhodné je z jídelníčku vyřadit nebo co nejvíce eliminovat.
Naopak je třeba se zaměřovat co nejvíce na přirozené, celistvé a nezpracované potraviny jako je zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, řasy, semínka, oříšky a houby.
zdroj: tigis.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
😘😘😘Děkujííí mockrát, Tinka