Když se řekne salát…
Když si chci v restauraci dát salát, tak se mi většinou při pohledu do jídelního lístku chuťové buňky zrovna neroztančí. Česká klasika je šopák, druhý v nabídce bývá míchaný salát, kde není sýr a jsou tam navíc listy salátu. Ani na pohled, ani chuťově se žádný velký zážitek nekoná. Zálivka buď pálí po octu nebo je to přesolená a přeslazená voda. A podobně tomu bylo u mě doma v prvních letech, když jsem se učila vařit zdravě.
Co dát do salátu, aby byl zdravý
Na tuhle otázku jsem dlouho neznala odpověď. Učila jsem se vařit obilí a luštěniny, salátů jsem měla za ty roky “na dietě” dost. A tak mi na nějaký čas vypadly z programu. Ale jak jsem se uzdravila a nasytila vařených jídel, začaly mi chybět. Jenže co tam dát, když by základ neměla být rajčata, paprika a okurka? A jak udělat zálivku bez smetany, majolky, cukru, soli nebo bez octa?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Z čeho se dá udělat salát
Zkoušela jsem a vymýšlela, až jsem se do salátů znovu zamilovala. A saláty dostaly zcela nový rozměr. Naučila jsem se připravovat nejrůznější zálivky, posypky a jiné chuťovky. Saláty dostaly různé konzistence – některé jsou křupavé, jiné jsou díky zálivce krémové. Saláty dělám podle počasí a nálady osvěžující nebo teplé, presované, svačinkové, obědové, luštěninové, obilné… Řadu jich najdete v našich receptech. Ani je tam všechny nestíháme dávat, protože co salát a zálivka, to originál. Máme vlastně denně nový. Každá návštěva si u nás doma chválí, že tak dobrý salát ještě neměla. Podívejte se dole v článku na návod a fotky pro inspiraci.
Už nikdy nudné saláty!
A tak vznikl nápad udělat salátový kurz. Když jsme recepty vybírali, dávali jsme ochutnat sousedům naše výtvory. Měli jste slyšet ty komentáře! Sousedka nevěřila, že náš pařížský a sýrový salát neobsahují mléčné ani uzené výrobky. Po našich salátech neměl nikdo ani hlad, ani těžké břicho. Byly dost syté, aby se daly jíst jako hlavní jídlo a dost lehké, aby se daly jíst i v horkých dnech. Ty nejlepší jsme vyladili k úplné dokonalosti, natočili a udělali z nich video kurz Super saláty. Takže saláty si s námi můžete po celý rok dělat i vy, pokud potřebujete novou inspiraci a oživit jídelníček. V kurzu je tolik kombinací na saláty, zálivky a posypky, že už nikdy nemusíte udělat stejný!
Jaké typy salátů si můžete připravit
Saláty jako hlavní jídlo
To jsou saláty, které se hodí jako večeře nebo oběd do skleničky do práce. Mohou být teplé, což se hodí v chladnějších dnech, ale mohou být i osvěžující a chladné. Aby splnily nutriční požadavky a nebyl po nich hlad, kombinujeme v nich zeleninu s obilím a luštěninou v různých podobách a přidáváme chutné zálivky pro dochucení. Pokud použijete různé koření a bylinky, dostanete hotové delikatesy. Nebojte se tedy kombinovat syrovou zeleninu a vařené obilí či luštěninu.
Lehké saláty
Ty si dáváme v horkých dnech, kdy nemáme na teplé jídlo ani pomyšlení, nebo je přidáváme jako osvěžující složku na talíř k hlavnímu jídlu. Tady se vyřádíme nejvíc na jaře a v létě, když je dostatek čerstvé sezónní zeleniny. Aby ale salát nechutnal jako “miska listí”, je potřeba přidat nějakou chuťovku navrch. Můžete přidat naložené žampiony, shitaake nebo marinované tofu, olivy či jiné osvěžující potraviny, které v zimě nepoužíváme. V teplých dnech můžete sáhnout po rostlinném jogurtu nebo připravit speciální kořeněné kuličky. Krásu a lehkost salátům dodají jedlé květy.
Lahůdkové saláty
Ty jsou pochoutkou samy o sobě. Perfektně řeší večeři v létě, když nemáte chuť a čas dlouho vyvařovat. K takovému salátu můžete zakousnout kváskové pečivo nebo z nich udělat sendvič. Fantazii se meze nekladou. Zajímavosti dodají semínka a ořechy, případně nezvyklé kombinace jako třeba ve waldorfském salátu.
Přílohové saláty
To jsou ty jednoduché saláty, které můžete dělat v létě v zimě ke každému jídlu jako část přílohy. V létě potěší okurkový, mrkvový, tzaziky, které samozřejmě připravujeme bez cukru, bez mléka a mléčných výrobků.
Zálivky a posypky
Ty dokáží zásadně pozvednout jinak docela obyčejný salát. Naučte se požívat zdravá dochucovadla a připravovat nejrůznější posypky. Ty si navíc můžete udělat do zásoby a ušetřit tak čas u dalšího jídla.
V kurzu máme 28 fantastických salátů, 19 chuťovek a 12 dresinků ;-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vzpomínám si,že ještě za minulého režimu byli na návštěvě v Česku Francouzi a hrozně se divili, proč se u nás podává hlávkový salát ve vodě,ve které se pere
Přesně, klasika byla a je u někoho doma doposud: rajče, okurka,paprika. A nebo si pamatuji ze školy a nejen, listy salátu s vodou,solí,cukrem a octem. Když jsem jednou připravila obyčejný zelený salát v Čechách, zalitý olivovým olejem,solí a octem, moje teta koukala trochu divně ale pak jí to hrozně chutnalo. A to mluvím pouze o tom obyčejným zeleným. Saláty jsou super, ty u nás nechybí ani jeden den.