Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Nejlepší fazolová paštika

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je to kouzlo. Chlapi se totiž nebojí použít koření. Žádný jiný trik v tomhle jednoduchém receptu není.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: sladká paprika, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín, zázvor, kurkuma
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • olej

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Jak vyrobit fazolovou paštiku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme vařené fazole, česnek, sójovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
  4. Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.
  • Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo paštiku více osolte.

Obměna

  • Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
  • Místo všech koření můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sójovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahini nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
19. 8. 2024

Tentokrát s čerstvým domácím kváskovým chlebem a okurkovým salátem 🙂

Jaroslav Hlávka
23. 10. 2023

Výborná “paštika” k nedělní večeři 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...