Prevence cukrovky? Rostlinná strava!
Celistvá rostlinná strava s vysokým podílem vlákniny má blahodárný vliv na naše tělo, o tom není pochyb. Už Hippokrates doporučoval konzumaci celozrnného chleba svým pacientům. Africké původní kmeny, které konzumují vysoký podíl rostlinné stravy a tudíž i vlákniny v jídelníčku mají extrémně nízký počet gastrointestinálních onemocnění (zánět slepého střeva, rakoviny tlustého střeva aj.), srdečné cévních nemocí, cukrovky i zubních kazů. Jakmile ale zařadíme do stravy těchto afrických kmenů moderní potraviny (např. fast food), propuknou u nich naše moderní civilizační onemocnění (viz článek Toto všechno s námi dělají moderní potraviny). Naopak pokud začneme do jídelníčku jídelníčku klasicky se stravujících Američanů zařazovat celistvé rostlinné potraviny s vlákninou, začne u nich klesat procento civilizačních nemocí (viz experiment). I vědci ve svých studiích potvrzují, že dochází v populaci k postupnému poklesu inzulínové rezistence a dysfunkce inzulín tvořících beta buněk společně s tím, jak roste podíl rostlinných potravin v jejich stravě.
Z výsledků výzkumů vyplývá jasný závěr: stravování založené na rostlinných potravinách (tj. luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy a semena, společně s částečným nebo úplným vyřazením živočišných produktů), je obzvláště účinné v prevenci cukrovky 2. typu. A je tu ještě drobný bonus: tato strava je také spojena s mnohem nižším výskytem obezity, hypertenze, hyperlipidémie, kardiovaskulární mortality a rakoviny.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Léčba cukrovky rostlinnou stravou
Rostlinná strava není jen číslo jedna v prevenci cukrovky 2. typu, ale pomůže i s jejím léčením (zdroj). Studie poukazují na to, že konzumace vegetariánské stravy je spojená se zlepšenou rovnováhou krevních cukrů. Jak velké zlepšení to ale je?
V roce 2016 proběhl zajímavý výzkum, ve kterém byl srovnáván účinek 100 % rostlinné stravy založené zejména na celozrnné rýži (pokus byl prováděn v Asii) s konvenční diabetickou stravou na rovnováhu hladiny cukru v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu. Pokusné osoby byly rozděleny do dvou skupin.
- Skupině osob na konvenčním diabetickém jídelníčku stanovili vědci omezení. Vypočítali jim přesné množství kalorií a velikost porcí, které budou konzumovat a stanovili náhrady za klasické potraviny (místo cukru diabetická sladidla atp.).
- Zatímco skupina osob na rostlinné stravě si mohla jíst, co chtěla.
skupina osob na rostlinné stravě, která jedla množství jídla, které chtěla, zhubla více (dokonce i břišního tuku) asnížila své hladiny A1C (tj. průměrné hladiny glukózy v krvi) o CELÝCH 0,9 % než skupina s diabetickou stravou! To je stejný účinek, jako má užívání nejběžnějšího léku proti cukrovce, ale bez negativních vedlejších účinků!
Zkušenosti těch, kteří začali jíst jinak
– Michal si cukrovku vyléčil jídlem (Šárka, 47 let)
– Po 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
– Strach z inzulinu mě dohnal k tomu, že jím jinak
– Zatím mám dole 31 kg a o další prášek méně (Katka, 40 let)
– Po dvou měsících 9 kg dole a cítím se skvěle (Daniela, 55 let)
– Jsem šťastná tělem i duší (Lucka 35 let)
Rostlinná strava pomáhá při komplikacích cukrovky
Strava s větším podílem rostlinných potravin není účinná pouze v prevenci a léčbě cukrovky, ale také při komplikacích této nemoci.
Selhání ledvin – nejničivější komplikace cukrovky
Jednou z nejničivějších komplikací cukrovky je selhání ledvin.
Na to, jak rostlinná strava v tomto případě pomáhá, se zaměřuje graf vpravo. Na grafu v podobě červených křivek je zobrazen pokles funkce ledvin u 8 pacientů s cukrovkou během jednoho až dvou let před úpravou jídelníčku. Všichni vykazovali neustálý pokles funkce ledvin. Rychle se řítili do záhuby v podobě selhání ledvin a potřeby dialýzy (tj. náhrady funkce ledvin v organismu, tedy očištění krve od odpadních látek, které se v ní hromadí). Tito pacienti po 1-2 letech přešli na veganskou stravu obohacenou o doplňky stravy a jejich pokles funkce ledvin se zcela zastavil (modré křivky). Představte si, co by se stalo, kdyby změnu stravy udělali o rok nebo dva dříve?! Většina diabetiků ale bohužel neskončí na dialýze, ale dříve zemřou…
Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou předčasného úmrtí u diabetiků. Mnoho studií prokázalo přínosy rostlinné stravy při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění (snížení srdečních chorob a mortality až o 24 – 32% oproti klasické živočišné stravě).
Argumenty vědců podporující využití rostlinné stravy ke snížení zatížení populace cukrovkou a zlepšení celkového zdraví nebyly nikdy silnější než teď.
Co si z toho vzít
- Existuje všeobecná vědecká shoda, že rostlinná strava založená na celistvých potravinách (luštěniny, celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka) společně s omezeným nebo žádným příjmem zpracovaných a živočišných potravin je vysoce přínosná v prevenci a léčbě cukrovky 2. typu (i jejích komplikací).
- Strava s rostlinným základem řeší zdraví komplexněji. Současně léčí také srdečně-cévní onemocnění (našeho největšího zabijáka), spolu s obezitou, vysokým krevním tlakem, zánětem i rakovinou (což je náš druhý největší zabiják).
- Začněte zařazovat do stravy více celistvých rostlinných potravin a postupně omezte nebo eliminujte zpracované (viz Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny) a živočišné potraviny. Pokud nevíte jak, začněte s naším online kurzem Jak začít jíst zdravě (zdarma), přihlaste se do některého z našich programů, ve kterých vás krok za krokem provedeme změnou jídelníčku, anebo se inspirujte našimi zdravými recepty.
- Začněte se stravovat podle jídelníčku zaměřeného na cukrovku.
- Podívejte se na video o alternativní léčbě cukrovky.
Vzorový jídelníček při cukrovce ke stažení
Zdroj: studie (odkazy v článku) a Michael Greger MD (viz nutritionfacts.org)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář