Domů > Magazín > Zdraví

Nejlepší strava proti cukrovce. Podloženo studiemi

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější choroby na světě. Trpí jí každý 11. dospělý člověk a ročně na její následky zemře více než 5 milionů lidí. V ČR počet diabetiků šplhá až k 900 tisícům. Jak souvisí strava a cukrovka? Co pomůže při její léčbě a prevenci? Studie v tom mají jasno.

Prevence cukrovky? Rostlinná strava!

Celistvá rostlinná strava s vysokým podílem vlákniny má blahodárný vliv na naše tělo, o tom není pochyb. Už Hippokrates doporučoval konzumaci celozrnného chleba svým pacientům. Africké původní kmeny, které konzumují vysoký podíl rostlinné stravy a tudíž i vlákniny v jídelníčku mají extrémně nízký počet gastrointestinálních onemocnění (zánět slepého střeva, rakoviny tlustého střeva aj.), srdečné cévních nemocí, cukrovky i zubních kazů. Jakmile ale zařadíme do stravy těchto afrických kmenů moderní potraviny (např. fast food), propuknou u nich naše moderní civilizační onemocnění (viz článek Toto všechno s námi dělají moderní potraviny). Naopak pokud začneme do jídelníčku jídelníčku klasicky se stravujících Američanů zařazovat celistvé rostlinné potraviny s vlákninou, začne u nich klesat procento civilizačních nemocí (viz experiment). I vědci ve svých studiích potvrzují, že dochází v populaci k postupnému poklesu inzulínové rezistence a dysfunkce inzulín tvořících beta buněk společně s tím, jak roste podíl rostlinných potravin v jejich stravě.

Z výsledků výzkumů vyplývá jasný závěr: stravování založené na rostlinných potravinách (tj. luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy a semena, společně s částečným nebo úplným vyřazením živočišných produktů), je obzvláště účinné v prevenci cukrovky 2. typu. A je tu ještě drobný bonus: tato strava je také spojena s mnohem nižším výskytem obezity, hypertenze, hyperlipidémie, kardiovaskulární mortality a rakoviny.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Léčba cukrovky rostlinnou stravou

Rostlinná strava není jen číslo jedna v prevenci cukrovky 2. typu, ale pomůže i s jejím léčením (zdroj). Studie poukazují na to, že konzumace vegetariánské stravy je spojená se zlepšenou rovnováhou krevních cukrů. Jak velké zlepšení to ale je?

V roce 2016 proběhl zajímavý výzkum, ve kterém byl srovnáván účinek 100 % rostlinné stravy založené zejména na celozrnné rýži (pokus byl prováděn v Asii) s konvenční diabetickou stravou na rovnováhu hladiny cukru v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu. Pokusné osoby byly rozděleny do dvou skupin.

  • Skupině osob na konvenčním diabetickém jídelníčku stanovili vědci omezení. Vypočítali jim přesné množství kalorií a velikost porcí, které budou konzumovat a stanovili náhrady za klasické potraviny (místo cukru diabetická sladidla atp.).
  • Zatímco skupina osob na rostlinné stravě si mohla jíst, co chtěla.

skupina osob na rostlinné stravě, která jedla množství jídla, které chtěla, zhubla více (dokonce i břišního tuku) asnížila své hladiny A1C (tj. průměrné hladiny glukózy v krvi) o CELÝCH 0,9 % než skupina s diabetickou stravou! To je stejný účinek, jako má užívání nejběžnějšího léku proti cukrovce, ale bez negativních vedlejších účinků!

Zkušenosti těch, kteří začali jíst jinak
– Michal si cukrovku vyléčil jídlem (Šárka, 47 let)
– Po 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)
– Strach z inzulinu mě dohnal k tomu, že jím jinak
– Zatím mám dole 31 kg a o další prášek méně (Katka, 40 let)
– Po dvou měsících 9 kg dole a cítím se skvěle (Daniela, 55 let)
– Jsem šťastná tělem i duší (Lucka 35 let)

Rostlinná strava pomáhá při komplikacích cukrovky

Strava s větším podílem rostlinných potravin není účinná pouze v prevenci a léčbě cukrovky, ale také při komplikacích této nemoci.

Selhání ledvin – nejničivější komplikace cukrovky

Graf: Pokles funkce ledvin u 8 pacientů s cukrovkou během 1-2 let před úpravou jídelníčku (červené křivky) versus zastavení poklesu funkce ledvin (modré křivky) díky změně jídelníčku na rostlinnou stravu.

Jednou z nejničivějších komplikací cukrovky je selhání ledvin.

Na to, jak rostlinná strava v tomto případě pomáhá, se zaměřuje graf vpravo. Na grafu v podobě červených křivek je zobrazen pokles funkce ledvin u 8 pacientů s cukrovkou během jednoho až dvou let před úpravou jídelníčkuVšichni vykazovali neustálý pokles funkce ledvin. Rychle se řítili do záhuby v podobě selhání ledvin a potřeby dialýzy (tj. náhrady funkce ledvin v organismu, tedy očištění krve od odpadních látek, které se v ní hromadí). Tito pacienti po 1-2 letech přešli na veganskou stravu obohacenou o doplňky stravy a jejich pokles funkce ledvin se zcela zastavil (modré křivky). Představte si, co by se stalo, kdyby změnu stravy udělali o rok nebo dva dříve?! Většina diabetiků ale bohužel neskončí na dialýze, ale dříve zemřou…

Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou předčasného úmrtí u diabetiků. Mnoho studií prokázalo přínosy rostlinné stravy při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění (snížení srdečních chorob a mortality až o 24 – 32% oproti klasické živočišné stravě).

Argumenty vědců podporující využití rostlinné stravy ke snížení zatížení populace cukrovkou a zlepšení celkového zdraví nebyly nikdy silnější než teď.

Co si z toho vzít

  • Existuje všeobecná vědecká shoda, že rostlinná strava založená na celistvých potravinách (luštěniny, celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka) společně s omezeným nebo žádným příjmem zpracovaných a živočišných potravin je vysoce přínosná v prevenci a léčbě cukrovky 2. typu (i jejích komplikací).
  • Strava s rostlinným základem řeší zdraví komplexněji. Současně léčí také srdečně-cévní onemocnění (našeho největšího zabijáka), spolu s obezitou, vysokým krevním tlakem, zánětem i rakovinou (což je náš druhý největší zabiják).
  • Začněte zařazovat do stravy více celistvých rostlinných potravin a postupně omezte nebo eliminujte zpracované (viz Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny) a živočišné potraviny. Pokud nevíte jak, začněte s naším online kurzem Jak začít jíst zdravě (zdarma), přihlaste se do některého z našich programů, ve kterých vás krok za krokem provedeme změnou jídelníčku, anebo se inspirujte našimi zdravými recepty.
  • Začněte se stravovat podle jídelníčku zaměřeného na cukrovku.
  • Podívejte se na video o alternativní léčbě cukrovky.

Vzorový jídelníček při cukrovce ke stažení

Zdroj: studie (odkazy v článku) a Michael Greger MD (viz nutritionfacts.org)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

31 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

4
6

Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí

Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmr...
44
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...
klub
32
5

Alternativní léčba cukrovky (diabetes)

Proč vzniká cukrovka? Běžná dieta při cukrovce vylučuje celozrnné obilí, luštěniny a je velmi opatrná na sladkou zeleninu. Můžeme je tedy jíst při cukrovce...
27
27

Zatím mám dole 22 kg a zbavila jsem se dalšího prášku (Katka)

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníčku Jíme Jinak. Po dalším měsíci jsou d...
45
13

Po 3 měsících mám dole 17 kg, zmizely úporné průjmy, ekzém a inzulin už nehrozí (Katka)

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidali. Ale největší strach měla z inzulínu, který ...
klub
12
5

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný pocit n...