Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Polevy a náplně

Nejrychlejší čokoládová poleva na cukroví i dezerty

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Smíchejte 3 ingredience a během minuty je na světě výborná zdravá čokoládová poleva na cukroví, kaše, pudinky, dezerty, nebo jen tak k namáčení ovoce. A pokud ji chcete pro děti, stačí nahradit kakao karobem.

Ingredience
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • cca 1 lžíce sladidla dle chuti (sušené nebo tekuté sladidlo)
  • 1 lžíce kakaového másla nebo 1/4 lžičky agar agaru pro tužší variantu (není nutné)

S váhou jsem se potýkala od ranné dospělosti. Několikrát se mi podařilo krásně shodit...

Jak připravit čokoládovou polevu

  1. Ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižším plameni (nebo podložte rozptylkou) rozehřejeme kokosový olej (případně i kakaové máslo).
  2. Přidáme kakaový prášek (a agar pokud používáme) a mícháme.
  3. Osladíme přírodním sladidlem dle chuti.
  4. Poléváme cukroví, sušenky nebo jiné dezerty.
  5. Dáme cukroví s polevou do lednice ztuhnout.
  6. Uchováváme v chladu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tuto polevu je třeba uchovávat v chladu hlavně v letních měsících nebo teplých bytech, protože kokosový olej má tendenci v teple téct.
  • Můžete s ní polévat například marokánky, sladkou snídaňovou kaši, pudinky, zmrzliny, bábovky, brownies, dorty, kuličky (RAW datlové), tyčinky (á la bounty) a další dezerty atp.
  • Pokud polevy uděláte víc, můžete ji použít jako čokoládové fondue k namáčení ovoce.
  • Poleva je tekutá. Pokud chcete tužší variantu na způsob čokolády na vaření, přidejte kakaové máslo nebo agar.

Obměna

  • Kakao se dá nahradit karobem. Karobová čokoláda je výborná a není ji třeba tolik doslazovat.

Děti

  • Čokoládu dětem dáváme až od 1,5 roku. Pokud je ale dítě zvyklé jíst klasickou čokoládu, nemějte obavy mu dát tuto zdravou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den..proč prostě jen nerozpustit čokoládu(kvalitní čokoládu – a prodávají i bez cukru) ve vodní lázni??? Jednak tam nebude pro někoho ta nepřijemná kokosova chuť a druhak to bude na rozdíl od této polevy krásně držet a jen to cukroví neobarvi…Tato poleva na raw kouličkách jen udělala lehký barevný odstín…žádná vrstva, za chvilku po vytáhnutí z lednice je to měkké…a také nejsem příznivcem kokosového odéru:-)

Kateřina
18. 12. 2018

Dobrý den, všimla jsem si, že v receptech často používáte kokosový olej. Ten je ale velmi nezdravý, jeho neškodnost nebo dokonce prospěšnost je opravdu mýtus, který se (bohužel) na internetu často vyskytuje. (Jeden autor opisuje od druhého.) Pokud chcete jíst zdravě, kokosový olej je vhodný maximálně ke kosmetickým účelům. Je potřeba si najít skutečná fakta.
Kateřina

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.