- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce karobu nebo kakaa
- cca 1 lžíce sladidla dle chuti (sušené nebo tekuté sladidlo)
- 1 lžíce kakaového másla nebo 1/4 lžičky agar agaru pro tužší variantu (není nutné)
Jak připravit čokoládovou polevu
- Ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižším plameni (nebo podložte rozptylkou) rozehřejeme kokosový olej (případně i kakaové máslo).
- Přidáme kakaový prášek (a agar pokud používáme) a mícháme.
- Osladíme přírodním sladidlem dle chuti.
- Poléváme cukroví, sušenky nebo jiné dezerty.
- Dáme cukroví s polevou do lednice ztuhnout.
- Uchováváme v chladu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Tuto polevu je třeba uchovávat v chladu hlavně v letních měsících nebo teplých bytech, protože kokosový olej má tendenci v teple téct.
- Můžete s ní polévat například marokánky, sladkou snídaňovou kaši, pudinky, zmrzliny, bábovky, brownies, dorty, kuličky (RAW datlové), tyčinky (á la bounty) a další dezerty atp.
- Pokud polevy uděláte víc, můžete ji použít jako čokoládové fondue k namáčení ovoce.
- Poleva je tekutá. Pokud chcete tužší variantu na způsob čokolády na vaření, přidejte kakaové máslo nebo agar.
Obměna
- Kakao se dá nahradit karobem. Karobová čokoláda je výborná a není ji třeba tolik doslazovat.
Děti
- Čokoládu dětem dáváme až od 1,5 roku. Pokud je ale dítě zvyklé jíst klasickou čokoládu, nemějte obavy mu dát tuto zdravou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den..proč prostě jen nerozpustit čokoládu(kvalitní čokoládu – a prodávají i bez cukru) ve vodní lázni??? Jednak tam nebude pro někoho ta nepřijemná kokosova chuť a druhak to bude na rozdíl od této polevy krásně držet a jen to cukroví neobarvi…Tato poleva na raw kouličkách jen udělala lehký barevný odstín…žádná vrstva, za chvilku po vytáhnutí z lednice je to měkké…a také nejsem příznivcem kokosového odéru:-)
Dobrý den, všimla jsem si, že v receptech často používáte kokosový olej. Ten je ale velmi nezdravý, jeho neškodnost nebo dokonce prospěšnost je opravdu mýtus, který se (bohužel) na internetu často vyskytuje. (Jeden autor opisuje od druhého.) Pokud chcete jíst zdravě, kokosový olej je vhodný maximálně ke kosmetickým účelům. Je potřeba si najít skutečná fakta.
Kateřina