- 2 jablka
- hrst hrozinek
- špetka soli
Postup
- Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
- Dáme vařit do vody se špetkou soli a hrozinkami.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
- Odstavíme a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré.
- Podáváme horké, posypané skořicí.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Výborná omáčka k lívancům, k namáčení sušenek, do palačinek, dezertů, sladkých kaší nebo jako přesnídávka.
- Pokud použijeme světlé rozinky, bude pyré světlé, pokud použijeme sultánky nebo jiné tmavé hrozinky, bude pyré tmavší.
- V zimě podáváme horké nebo nosíme s sebou na výlet v termosce, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.
Obměna
- Místo jablek můžeme použít hrušky.
- Místo hrozinek lze použít datle. Případně i datlový nebo jiný přírodní sirup či slad, pokud zrovna nemáme žádné sušeno ovoce po ruce a jablíčka nejsou příliš sladká.
- Můžeme přidat při vaření i koření (např. hřebíček). Nezapomeňte ho ale vytáhnout před mixováním.
- Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
- Do pyré lze vmíchat (nebo s pyré rozmixovat oříšky nebo oříškové máslo) i oříškové máslo (např. mandlové je výborné).
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Evi, mohla bych se zeptat, je přesnídávka připravená podle tohoto receptu vhodná i na zimu? Vím, že v zimě není moc vhodné syrové ovoce, tady je to povařené, prošlo by to jako svačinka pro děti, řekněme třeba jedenkrát, dvakrát do týdne? Udělala jsem spoustu skleniček s přesnídávkou a uložila do sklepa na zimu, akorát si ted říkám, abych jim tím spíš neublížila.
Dá se pyré zavařit do zásoby (třeba když budou jablka za dobrou cenu)? Děkuji.