Domů > Magazín > Zdraví

Největší studie mikrobiomu: nový pohled na střevo a zdraví lidí

Jedna z doposud největších a nejvíce fascinujících studií zaměřená na střevní mikrobiom Projekt Americké střevo přinesla první výsledky v oblasti lidského zdraví a střevního mikrobiomu. Zapojilo se do ní více než 10 000 lidí, kteří poslali vzorek své stolice a vyplnili dotazníky. Zjistily se zajímavé závěry, které lze zobecnit i na nás.

Jak probíhal Projekt Americké střevo

Střevní mikrobiom ovlivňuje celý náš život
Střevní mikrobiom je vcelku nová oblast zkoumání, už teď se ale ví, že bakterie v našich střevech ovlivňují celý náš život od trávení, zdraví (např. Alzheimer nebo cukrovku), spánek, tělesnou hmotnost, imunitu, až po náladu a chuť na určité potraviny. Můžeme ho ovlivnit konzumací správných potravin (aditiva střevní mikrobiom poškozují), přirozeným porodem a kojením, omezením antibiotik, stresu a naopak zařazením cvičení, procházek v přírodě a relaxace.

Projekt American Gut Project začal koncem roku 2012 a shromažďoval vzorky stolice od účastníků z celého světa. Spolu s každým vzorkem byli účastníci požádáni o vyplnění obsáhlého dotazníku, aby vědci získali přehled o jejich životním stylu, stravě a celkovém zdraví.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

“Je opravdu úžasné, že více než 10 000 lidí – členů veřejnosti, kteří se chtějí zapojit do vědy, ať už pracují v laboratoři, nebo mají PhD – poslali svou stolici do naší laboratoře, abychom mohli zjistit, co způsobuje  rozdíl v našem střevním mikrobiomu,” říká Rob Knight, jeden ze spoluzakladatelů projektu.

Vzorky od každého účastníka byly analyzovány pomocí různých technik k vytvoření širokého obrazu o tom, jaké bakterie byly přítomny v každém mikrobiomu konkrétního člověka.

Závěry ze studie

  • Lidé, kteří během týdne jedí více než 30 druhů ovoce a zeleniny týdně, mají výrazně vyšší diverzitu mikrobioty (vyšší pestrost koreluje s pevnějším zdravím), než lidé, kteří jedí týdně 10 druhů či méně – a to bez ohledu na to, jakou individuální stravu člověk konzumuje (vegan, vegetarián, masojedlík).
  • Antibiotika vedou ke zhoršení diverzity mikrobioty a k nárůstu počtu rezistentních bakterií. Účastníci konzumující velké množství druhů rostlin týdně vykazovali méně rezistentní bakterie než ti, kteří konzumovali méně než 10 typů týdně.
  • Existuje silná souvislost mezi duševními poruchami a skladbou mikrobioty. Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou, bipolární poruchou, depresí či schizofrenií, měli podobnou bakteriální skladbu, a navíc se u lidí s depresí vyskytovaly konkrétní „typické“ bakteriální kmeny.

Co si z toho odnést?

  • Jezte dostatečné množství rostlinné stravy – celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce, ořechů a semen. Inspirujte se našimi recepty. Pokud nevíte, jak na to, přihlaste se do Klubu Jíme Jinak, kde se to krok po kroku vše naučíte.
  • Základem je pestrost – střídejte různé (i ty méně známé) druhy zeleniny a ovoce, luštěnin a obilovin (vytiskněte si tento seznam na lednici).
  • Jezte podle sezóny.
  • Zařaďte divoké byliny a květy.
  • Používejte různé druhy koření a sušených bylinek.

zdroj: newatlas.com

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář