Špagetová dýně
Její tvar je podlouhlý a bývá žíhaná. Špagetová dýně, jak už její název napovídá, je specifická v tom, že dužina se po tepelné úpravě rozpadne na jednotlivá vlákna připomínající špagety. Proto jí také můžeme špagety v receptech nahradit. Můžeme ji buď uvařit vcelku (je vhodné ji na pár místech před vařením propíchnout) nebo upéct rozpůlenou a bez jádřince v troubě. Špagety z dýně pak jednoduše vydlabeme vidličkou. Výborná je zejména pečená, jako příloha, anebo jako zavářka do polévky. Dá se velmi dobře skladovat i více než rok.
Máslová dýně
Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužiny. Je velmi jemná a voní po rozpuštěném másle. Skvělá je pečená v troubě – plněná směsí (např. stejnou směsí jako na plněné cukety, anebo směsí, kterou plníme hokkaido dýně) i nakrájená na kostky. Doporučujeme také do polévek, gulášů, zeleninových směsí, na pyré, marmelády, do koláčů a sladkých pokrmů.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Hokkaido 3x jinak
Hokkaido je lahodná a jemná dýně. Nejčastěji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i zelená nebo stříbrná hokkaida. Dužina je sladká, hodí se proto do polévek, omáček, k zapékání (plněná nebo nakrájená na plátky či kostky), místo brambor jako pyré, do těst (noky, pečivo), rizot, sladkých dezertů aj. Je to jediná dýně, kterou můžeme konzumovat i se slupkou. Ta při tepelné úpravě perfektně změkne. Pokud ji chcete skladovat, mrkněte na tipy, jak na to.
Muškátová dýně
Má žebrovanou strukturu – od světle oranžové až po tmavě šedou, zelenou či oranžovou s charakteristickým bílým ojíněním. Pokrmům dodá nejen jemnou chuť, ale také vůni muškátového oříšku. Dá se použít do polévek, zapékat, do gulášů, zeleninových směsí, na pyré atp.
Dýně Goliáš
Velkoplodá dýně s hladkou oranžovou slupkou se nejčastěji využívá k vyřezávání na Halloween, na dezerty, ke sterilování, zavařování, výrobě marmelád, jako kompot nebo k získání dýňových semínek, kterých má opravdu hodně. Nehodí se k dlouhodobému skladování, má hodně vody a rychle uhnívá.
Dýně Marina di Chioggia
Tato dýně má italský původ. Má tmavě zelenou barvu a hrubou žebrovanou strukturu s tvrdou slupkou. Má nasládlou a velmi chutnou dužinu, připomínající sladkou mrkev. Hodí se k přípravě polévek, na pyré, dušená, pro přípravu noků, raviol, rizot, anebo do dezertů.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ještě bych výběr doplnila o Sweet Meat Oregon Homestead – veliká, s čedozelenou slupkou. Má velký podíl dužiny a je skvěle skladovatelná, pokud se sklidí zralá a za sucha, jedna zkušební mi doma vydržela skoro rok a půl od sklizně, než se zkazila. Musí se loupat, ale je sladká a chutná.
Jééé mně vyrostly hruškovité zelené a podlouhlé žluté, vůbec nevím, co jsou zač a to jsem sila jen máslové 🤣