Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Není okurka jako okurka

Věděli jste, že existuje okurka, která vypadá jako citrón? Že nejsou jen ty zelené, ale i bílé, dlouhé nebo naopak malé jako prst?

Něco o okurkách

Okurka je jednoletá popínavá rostlina pocházející z Indie. Postupně se rozšířila po celém světě. V některých zemích se tradičně připravují pokrmy z již přerostlých starších okurek. Jako zdroj potravy se okurka pěstuje již více než 3 000 let. Obsahuje 90 % vody, výtažky z okurky působí protizánětlivě a antioxidačně. Vyžaduje slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Miluje kompost a vertikální pěstování.

Citrónové okurky

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Tyto rostliny produkují plody o velikosti tenisového míčku. Okurky mají citrónovou barvu, nikoliv citrónovou chuť. Chutnají jako jakákoliv jiná okurka, jen jsou jemnější. Citrónová okurka dozrává za 65 dní.

Perské zelené okurky

Přezdívá se jim zelené prsty, protože jsou tak malé. Tyto okurky vyrostou zhruba za 60 dní. Rostliny rostou bujně. Díky jejich velikosti jsou ideální na svačinu. Pěstují se stejně jako běžné okurky.

Arménské okurky

Tato okurka se také nazývá hadí okurka, díky jejímu tvaru. Botanicky patří mezi melouny, avšak více má společného s okurkou. Snadno se pěstuje, roste bujně, dobře snáší letní vedra. Je lehce stravitelná, nehořkne.

Mexická mini okurka

Známá jako cucamelon nebo myší meloun. Plody jsou velké asi jako hrozny. Mexické okurky mají sladkokyselou chuť. Jsou vynikající fermentované, jen tak čerstvé i do salátu. Rostlina produkuje spoustu malých plodů. Je potřeba rostlinky předpěstovat a na záhon vysadit po zmrzlých. Jsou náchylné na plíseň okurkovou.

Zkuste to taky

A co vy? Už víte, jakou okurku zkusíte vypěstovat příští rok? My určitě vyzkoušíme ty arménské a mexické.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

Kvašáky – nakládané okurky

Okurkové kvašáky jsou velmi zdravé a skvěle osvěží každé jídlo.  Příprava je jednoduchá a můžete si tak připravit zásobu laktobacilů na celý další rok. Sna...
40
1

Rukola aneb není salát jako salát

Rukola je poměrně přehlíženou zeleninou a spousta z nás ji považuje za “pouhý salát”. Tato zelenina se však řadí mezi tu nejvýživnější, má skvělé účinky na...

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.