- 1,5 kg jablek (asi 6 větších jablek)
- 2 sáčky vanilkového nebo meruňkové pudingu bez lepku (Amylon), pokud chcete mít dort bezlepkový
- 100 g hrozinek
- 2 balíčky – celkem asi 250-300 g jáhlových, bezlepkových sušenek (kupuji je ve zdravé výživě, jsou bez vajec, cukru a lepku), mohou být i samozřejmě jiné
- 5 hřebíčků
- půl lžičky skořice
- špetka soli
- citrón (podle potřeby)
Postup
- Hrozinky zalijte asi 1,5 dcl vody a povařte 10 minut.
- Mezitím si oloupete jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na střední kousky.
- Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, přidejte 750 ml vody, hřebíčky (raději do sítka nebo gázy), skořici a špetku soli. Vařte asi 10-15 minut do změknutí jablek.
- Uvařené hrozinky rozmixujte na kaši a přidejte do hrnce s jablky a chvíli společně povařte.
- Vyndejte z vařených jablek hřebíček.
- Rozmíchejte oba pudingy ve 2 dcl vody.
- A nalijte je k vařeným jablkům a za stálého míchání to celé vařte ještě asi 3 minuty.
- Hmota začne výrazně houstnout. Pokud bude příliš hustá (že nepůjde ani míchat), přidejte ještě trochu vody..
- Směs ochutnejte, pokud je příliš sladká (záleží na druhu jablek), přidejte trochu citrónu, dá tomu skvělou chuť. Pokud příliš kyselá, lze dosladit sladěnkou (obsahuje lepek) nebo rýžovým či jiným sirupem.
- Naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
- Polovinu uvařených jablek dejte pomocí naběračky do dortové formy na sušenky.
- Naskládejte další vrstvu sušenek, nemusí být úplně pravidelně.
- Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte na povrchu.
- Nechte vychladnout a odležet do druhého dne.
Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, vůbec to nevadí. Je hezké, když jsou pak v řezu vidět kusy jablek. Na první dort krájeli jablka oba synové (2 a 6 let) současně – moje nervy :-), takže velikost byla opravdu velmi různorodá a nemělo to na výsledek žádný vliv.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pokud neřešíte lepek, můžete použít i jiný puding, dosladit sladěnkou a použít i jiné lepkové sušenky.
ObměnaUrčitě bude dobrý i s kombinaci hruškami, akorát hrušky bývají sladší, takže možná nebude potřeba dávat ještě hrozinky na doslazení.
Děti
Tento dort bych dala dítěti nejdřív až po prvním roce, ideálně až v roce a půl.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nevím jaké používáte piškoty mám od firmy natural -jahlove se sirupem a dort mi nedržel po kupě. Jako na fotce. Ani v hrnci mi to moc neztuhlo a to jsem postupovala přesně podle receptu. Ale dort byl vynikající akorát jsme ho vyjidali lžící rovnou z formy🙉A pro velký úspěch ho mám udělat znovu.😂
Moc děkuji za tento recept, dort je výborný. Co byste prosím doporučili místo jáhlových sušenek? Bezlepková varianta. Vyzkoušela jsem je a sušenky byly dost rozteklé. Děkuji.