- 1 kg jablek
- 1 hrnek rybízu
- 1/2 hrnku hrozinek
- 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
- 1 l vody
- špetka soli
- 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
- 1/2 lžičky skořice
- 5 hřebíčků
- na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát
Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru
- Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
- Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
- Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
- Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
- Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
- Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
- Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
- Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
- Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
- Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
- Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
- Skladujte v lednici.
- Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
- Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
- Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
- Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
- Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)
Obměna
- Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
- Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
- Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
- Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
- Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
- Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
- K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.
Děti
Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Potřebovala jsem zpracovat první letošní jablíčka napíchaná od vos a poslední letošní rybíz a tento recept se mi moc zalíbil. Příprava rychlá, napětí při chlazení – jestli ztuhne tak, aby se dal krájet :-) a dnes jsme si s kolegyňkami v práci moc pochutnaly 👌
Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na “blemcavou” což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.