Na korpus:
- 50 g mletých ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí/mandlové mouky
- 1 lžíce karobu
- 30 g rýžového oleje
- rýžový sirup podle chuti
Kokosovo-vanilkový krém:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 400 ml domácího kokosového mléka/400 ml plechovka
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- rýžový sirup podle chuti
- 4 g řasy agar agar
Jablečno-rakytníkový agar:
- 400 ml moštu jablko-rakytník
- 4 g řasy agar agar
Jak připravit nepečený dortík
- Nejdříve si připravíme dortový korpus – smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme těsto.
- Pokud je těsto hodně sypké, přidáme ještě olej nebo rýžový sirup.
- Těsto natlačíme do malé dortové formy vyložené pečícím papírem.
- Vytvoříme první kokosovou vrstvu – do hrnce nalijeme 200 ml kokosového mléka, rýžový sirup a polovinu vanilky a přivedeme k varu.
- Do kokosové směsi postupně vmícháme 2 g agaru a ještě chvíli povaříme.
- Kokosovou směs necháme chvilku vychladnout, nalijeme na dortový korpus a dáme do lednice ztuhnout.
- Když je dort vychladlý, připravíme si druhou vrstvu z jablečno-rakytníkového moštu.
- Mošt přivedeme k varu a postupně do něj vmícháme 2 g agaru.
- S agarem směs ještě chvíli povaříme a pak dáme na chvíli vychladnout.
- Trochu vychladlý agar nalijeme na kokosový krém a necháme ztuhnout v lednici.
- Druhou kokosovou vrstvu uděláme stejně jako tu první, necháme vystydnout a nalijeme na jablečno-rakytníkový agar.
- Třetí vrstvu necháme opět ztuhnout v lednici a nalijeme na ní poslední jablečno-rakytníkovou vrstvu, kterou vytvoříme stejně jako tu první.
- Dort necháme pořádně ztuhnout v lednici, kde ho také skladujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak jsem dnes zkusila poloviční dortík, taky před hlavním dortem na víkendovou oslavu. A teda nám moc chutná :) Místo moštu jsem použila jablkovo-hruškový koncentrát s trochou 100% rakytníkové šťávy a vodou, a dobrý :) Oslazeno asi víc, než byste udělali vy, ale bála jsem se, aby nám to chutnalo :) Akorát ten agar – na chuti to necítím, ale mám tam, i po 5timinutovém povaření dle návodu na pytlíku, kusy nerozvařených vloček. Dá se to úplně rozvařit, nebo to tam takhle zůstává vždycky?
Bláhově jsem myslela, že se u tohoto dezertu nedá nic zkazit. Všechny ingredience byly moc dobré a ve výsledku mi to chutná jako vršek ovocného dortu z levné cukrárny. Asi jsem dala moc agaru (2 kávové lžičky na cca 300 ml). Pro mě je výsledek zklamání, ale vypadá tak pěkně! Zkusím ho v malém množství ještě jednou a s naprostým minimem agaru. Chtěla jsem původně udělat vnučce ke 4.narozkám, ještěže jsem zkusila předem.