Na korpus:
- 100 g mletých slunečnicových semínek
- 4 lžíce kešu/mandlového másla
- 4 lžíce kokosové/mandlové mouky
- 4 lžíce mletého máku
- 3-4 lžíce rýžového sirupu
Na karamel:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- domácí karamel
- 1 lžíce kešu másla
Na švestkový agar:
- čerstvé/sušené/mražené švestky
- voda
- 2-3 g řasy agar agar
Jak připravit švestkovo-makový dort
- Nejdříve si připravíme korpus – ve velké míse smícháme všechny ingredience v těsto.
- Menší část těsta odebereme na “drobenku” a zbytek natlačíme do menší dortové formy.
- Korpus dáme odležet do lednice a připravíme si karamelovou vrstvu.
- Recept na karamel doporučuji mít už odzkoušený, aby nebyl příliš tuhý nebo naopak tekutý.
- Do hotového karamelu vmícháme kešu máslo a pořádně směs rozmícháme.
- Vzniklý krém namažeme na korpus a dáme do lednice odležet.
- Nyní si připravíme švestkový agar – švestky povaříme v troše vody (pokud jste použili švestky sušené, ideálně přes noc je namočte) a směs rozmixujeme do hladka.
- Na dort potřebujeme zhruba 200-300 ml rozvaru, do něj vmícháme 2-3 g agaru a ještě chvíli povaříme.
- Švestkový agar necháme trochu vychladnout, nalijeme na karamelový krém, posypeme zbylou drobenkou a necháme v lednici ztuhnout.
Praktické
- Dort uchováváme v lednici.
- Je vhodný na jakékoliv včetně dětských oslav nebo jen tak na chuť.
Obměna
- Místo švestek můžete použít jiné ovoce – třeba jahody, maliny, meruňky, broskve aj.
- Slunečnice se dají nahradit například mletými ořechy nebo mandlemi.
Děti
Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
tenhle dortik patri k mym favoritum. kombinace karamelu, svestek a maku je proste bozi. Dekuji za skvely recept naprosto dle meho gusta👌
Dělala jsem podruhé, tentokrát s meruňkovo-malinovým agarem a výsledek byl opravdu luxusní!!!Moc děkuji za tento geniální recept, který mi skvěle nahradí klasické buchty a koláče, na kterých jsem měla závislost:)