Kde se berou
Trans mastné kyseliny se v malém množství nacházejí v tučných částech masa a tučných mléčných produktech. Daleko větší hrozbou jsou ale trans mastné tuky (nebo kyseliny), které vznikají při průmyslové výrobě potravin, a to na základě procesu hydrogenace. Hydrogenace je totéž co ztužování.
Surovinou pro výrobu trans mastných tuků jsou nejčastěji levné rostlinné oleje. Výsledkem tohoto postupu je tuhý a zároveň snadno roztíratelný výrobek. Má navíc velkou výhodu v tom, že je dlouho skladovatelný. Pohodlí, úspory, tak o co jde?
Škodlivost trans mastných tuků
Jde o to, že v dnešní době už není pochyb o škodlivosti hydrogenovaných tuků pro lidské zdraví. Jejich konzumace zvyšuje množství LDL cholesterolu v krvi, a vede tak ke zvýšenému riziku srdečně cévních onemocnění. Není divu, že právě ty jsou ve vyspělých zemích nejčastější příčinou úmrtí.
A co víc: Trans tuky dokonce snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Tím se stávají mnohem škodlivějšími tuky, než jsou tuky ze živočišných zdrojů!
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Posun k lepšímu
Uplynulo hodně vody od dob, kdy se začaly vyrábět a masově doporučovat margaríny jako super zdravá a bezriziková náhrada živočišných tuků (másla). A navíc se tak snadno roztírají. No kdo by to nechtěl? Bohužel ruku v ruce s tím rostl počet lidí se srdečně cévním onemocněním.
Dnes už jsme naštěstí někde jinde. Margaríny většinou (ale ne vždy) obsahují poměrně malé množství trans mastných tuků. Ani tak to ale není žádný výživový šlágr, mrkněte sem, proč se jim raději vyhnout.
Nicméně, podřadné ztužené tuky s kopcem škodlivých trans mastných kyselin se používají stále, a to při přípravě polotovarů a pochutin nebo fastfoodových pokrmů a v mnohých restauracích. Cereální tyčinky, hranolky, majonézy, dresingy, sušenky, brambůrky, popcorn...
Skvělou zprávou je, že závažnost zdravotních rizik posoudila i EU a podle nařízení Komise (EU) 2019/649 je od 1. dubna 2021 maximální limit pro trans tuky v potravinách určených pro konečného spotřebitele a potravinách určených k dodání do maloobchodu je 2 gramy na 100 gramů tuku. V tomto případě se řeší jen ty tuky, které se nevyskytují přirozeně v tuku živočišného původu, tedy ty průmyslově zpracované.(1)
Jak se vyhnout trans mastným tukům
Spolehlivou cestou, jak se vyhnout trans mastným tukům, je připravovat pokrmy (včetně svačinek, pokud potřebujete) z prvotních nezpracovaných surovin. Zní to jednoduše, ale pro velkou část populace obývající vyspělé země je to někdy španělská vesnice – může za to dostupnost hotových jídel, polotovarů a dobrot připravených k ohřátí nebo ke slupnutí rovnou z obalu.
Jasně, někdy jsme rádi, že vůbec něco je. Ale připravit si doma zdravé jídlo, které nás nebude ohrožovat na životě a naopak nám pomůže cítit se o mnoho lépe, není zas tak složité. Zvlášť pokud si pustíte některý z našich kurzů, třeba Jak začít, ten je navíc úplně zdarma. Nezapomeňte, každé jedno jídlo se počítá!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář