Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Nevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!

Uvařeno
bez lepku

Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.

Ingredience
  • slupky od melounu
  • křen
  • česnek
  • kuličky pepře
  • květ kopru
  • list rybízu
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

14.

Jak připravit kvašené slupky od melounu

  1. Slupky od melounu pořádně omyjeme a odkrájíme zelené části (necháme jen bílou dužinu).
  2. Nakrájíme je na hranolky.
  3. Do čisté sklenice skládáme vrstvy slupek a prokládáme to kouskem křenu, česnekem, pepřem, listy rybízu a květy kopru.
  4. Až máme poslední vrstvu, zalijeme to nálevem.
  5. Nálev připravíme převařením vody se solí – vodu nalijeme do hrnce, nasypeme sůl a necháme zavřít, poté vypneme.
  6. Necháme trošku vychladnout a zalijeme sklenici až nad poslední vrstvu melounu.
  7. Nahoru dáme větší kus omytého zelného nebo kapustového listu a zatížíme tak, aby byl meloun včetně listu celý ponořený pod hladinou.
  8. Necháme kvasit v pokojové teplotě cca 10 dní.
  9. Poté sníme nebo uchováváme v lednici.

Praktické

  • Pickles můžeme zatížit buď dobře vyvařeným kamenem, čistou sklenicí, speciální pružinkou, naplněným sáčkem s vodou aj.
  • Chutná podobně jako naložené okurky :-) Slupky jsou šťavnaté a výborně osvěží.

Obměna

  • Místo listu rybízu můžete použít např. bršlici nebo jiný list.
  • Nálev si můžete ochutit dle preferencí vlastním kořením a dochucovadly (zázvor, česnek, kořen kukurmy, chilli papričky, feferonky, kopr, nové koření, bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko aj.).

Děti

  • Pickles je slané, proto podáváme dětem až od 2,5 let a jen kousek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

havliar
5. 6. 2021

Chci se zeptat, jestli se pak jedí i ty rybízové listy? Nebo jsou tam jen při nakládání a pak se vyhodí(teda, když na ně člověk narazí ve sklenici při konzumaci)?

Můj nálev byl bez listu rybízu, byl s listem zelí, nevím, jak moc je to rozhodující, ale nechutnalo nám to jako naložené okurky a zelenou slupku se nám nepodařilo ani pokousat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Sázavská kimchi pasta

Nemáte ingredience na klasickou kimči pastu? Sáhněte po tom, co máte doma! Upravili jsme klasické recepty na kalifornskou kimči pastu a vznikla naše vlastn...

Sázavské kimchi – jednoduchý recept z lokální zeleniny

Máme rádi snadné recepty z lokálních surovin. Tohle je náš oblíbený recept na kimči. Můžete si ho snadno obměnit podle toho, co právě dozrává u vás.
11
9

Jogurtový nápoj (bez sóji, bez lepku, bez cukru)

Skvělé občerstvení do teplých dnů, které jistě uspokojí i milovníky klasických jogurtových nápojů. V jogurtovači je příprava tohoto jogurtu hračka, ale jde...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...