Domů > Magazín > Blog

Nová Čínská studie – kniha plná argumentů

Čínská studie jasně prezentuje vztah mezi stravou a nemocí. Její závěry jsou překvapující, ba přímo šokující. Zejména pro ty, kdo dosud věřili, že kvůli bílkovinám musíme jíst maso a kvůli vápníku pít mléko. Profesor Campbell došel po 44 biomedicínského výzkumu k tomu, že by bylo vhodné, aby větší část našeho jídelníčku byla rostlinná.

Kdo chce čísla, má je mít

Občas někdo říká, že by chtěl vidět nějakou studii, která prokazuje, že mléko zahleňuje, způsobuje cukrovku nebo přispívá ke vzniku rakoviny. Vždycky jsme je odkazovaly na Čínskou studii. Jenže byla vyprodaná. Až doposud. Nyní je na pultech nové, revidované a rozšířené vydání. Kdo chce důkazy pro sebe nebo své bližní, že jíst dobře je nezbytné, pokud chceme být zdraví, má je mít. Kniha je plná tabulek a čísel, přesto však zůstává čtivou pro laiky i pro lékaře.

Potvrdil nám naše stravování

Když se na trhu objevila česká verze Čínské studie, hned jsme po ní skočily. Nepsal ji žádný lektor nějakého konkrétního výživového směru. Napsal ji T. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, který zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Doktor Kapusta

Ale tohle všechno by nás nebylo zaujalo, kdyby nedošel po 44 letech bádání ke stejným závěrům, k jakým jsme po mnoha pokusech o zdravé stravování došly i my, inspirované stravou našich předků a východní medicínou. A to, prosím, vyrostl na farmě, živen tedy hlavně masem a mlékem. Došel ale k tomu, že to není ideální výživa pro člověka. Kolegové mu pro jeho doporučení pacientům zaměřit se na rostlinnou stravu začali říkat doktor Kapusta.

44 let výzkumu, 6.500 sledovaných

O jeho knize se mnozí vyjadřují jako o nejobsáhlejší a nejucelenější studii o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od roku 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6.500 lidí. A to tedy ne jen formou nějakých dotazníků. V rámci studie se krom jiného také odebíraly vzorky krve a moči, řadu let byly sledovány celé rodiny. Jedná se o tak rozsáhlou práci, že někteří z nás ještě nebyli na světě, když s ní začínal.

Tvrzení podpořená vědou

Zatímco my zkoušely různé diety 20 let jen samy na sobě, doktor Campbell pracoval přes čtyři desítky let skutečně vědecky. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval nejprve formou pokusů v laboratoři. Pak si ověřoval své závěry na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů a porovnáním s asijskou populací. Abyste to špatně nechápali, v žádném případě se s ním nechceme nikterak měřit nebo srovnávat! Jen jsme zajásaly, že někdo za nás doložil, proč některé věci jsou tak, jak říkáme, a naopak nejsou tak, jak nám říkají média, lékaři a všichni příbuzní. Naše tvrzení jsou tedy podpořena i vědecky. Kdo chce slyšet, ten uslyší.

Co v knize najdete

Ve své knize vysvětluje velmi srozumitelnou formou, jak je to s bílkovinami, s vitamíny, s vlákninou, se sacharidy a tuky v živočišné a rostlinné stravě. Dává do souvislosti konkrétní nemoci a výživu. Můžete si přečíst zcela jiným pohledem viděné příčiny mnohých moderních nemocí. Zaměřil se zejména na srdeční nemoci, diabetes, obezitu, osteoporózu, ledvinové kameny, makulární degenerace, šedý zákal, vysoký krevní tlak, artritidu, Alzheimerovu nemoc, osteoporózu nebo poruchy mozku. V podstatě došel k tomu, že není nemoci, kterou by strava neovlivnila. Dokázal například, že rakovinu lze stravou „zapnout“ a zase „vypnout“.

Šokující zprávy

Výsledky jeho práce jsou šokující. Tedy ne pro nás :-), ale pro veřejnost, lékaře, farmacii a potravinářské výrobce. A tak profesor Campbell místo toho, aby byl veleben za to, že se nebál zasvětit svůj život výzkumu, který by mohl pomoci lidem najít zdraví, a že šel proti svému vlastnímu „farmářskému“ přesvědčení, narazil při své práci na tuhý odpor. Komu by se nehodilo, aby lidé věděli, že mají zdraví ve svých rukách? Kdo by nechtěl, aby byli lidé mnohem zdravější a nepotřebovali léky? Odpověď je nasnadě. Farmaceutický průmysl, západní, klasicky medicínská lobby a potravinářský průmysl. Ti všichni zuby nehty brání tomu, aby kniha byla brána vážně, posílají své odborníky do boje, aby ji znevážili, hledají chyby. Profesor Campbell se však nevzdává, navzdory vysokému věku jezdí po světě a donekonečna odpovídá na dotazy všem, kdo přijdou na konferenci. Vloni jste ho mohli vidět na živo dokonce i v Praze.

V knize se díky těmto negativním zkušenostem můžete krom jiného také dočíst, jak to skutečně chodí na akademické půdě, jak je to s granty, s očekávanými výsledky u placených studií, s upravováním dat nebo jaký vliv má na vědu průmysl, a dokonce i sama vláda. I to je pro mnohé šokující. Ti, kdo žijí s tím, že „tohle by nám přece neudělali“ nebo „to nemůže být pravda, to by nám přece řekli“, se budou velmi divit, až si knihu přečtou.

Zdraví v našich rukách

Je to totiž skutečně jen na nás. Zdraví máme ve svých rukou, nemůžeme spoléhat ani na výrobce potravin, ani na vládu, natož na farmaceutický průmysl.

 

Knihu vydalo nakladatelství Svítání.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ladislava
6. 10. 2022

Taky jsem si pořídila tuto knihu a je super, navíc jsem na Ulož to objevila dokument v angličtině s českými titulky, který o tomto výzkumu hovoří – Jmenuje se to Raději vidličky než nože. Stojí to za to se podívat, až z toho mrazí. Všechno to do sebe zapadá a přispěje to k pochopení, proč stojí zato jíst podle Jíme jinak. Laďka

Knihu mám a nikdy bych ji nedala pryč z moji knihovny. Otevře člověku oči, alespoň na ně měla obrovský vliv. Díky této knize jsem se začala o stravu zajímat víc. Myslím si, že její přečtení nemůže zanechat člověka chladným. A měl by ji číst opravdu každý.

Ukázat další komentáře