Koření s tisíci názvy
Vědecký název pro nové koření je pimenta dionica, ale Angličané ho v roce 1600 nazývali (a najdeme ho i pod tímto jménem) “allspice“, protože, jak název sám napovídá, obsahuje aroma jiných koření známých jako skořice, muškátový oříšek, pepř a hřebíček. Pochází z oblasti Střední Ameriky, jižního Mexika a Velkých Antil, ale postupem času bylo pěstováno v mnoha dalších oblastech světa. Mayové toto koření používali v procesu mumifikace. V Itálii je i dnes málo používanou surovinou, možná proto, že je velmi aromatické.
Léčivé účinky
Nové koření je bohaté na eugenol, olej s trávicími, analgetickými a antiseptickými vlastnostmi, a proto je vynikajícím pomocníkem při potížích s břišní kolikou a při nadýmání. Použití nového koření jako přírodního prostředku má své kořeny v jihoamerickém lidovém léčitelství, které ho považovalo za všelék na žaludek. Používá se i na tišení bolesti zubů. Plody nového koření jsou vazodilatátory, tzn. že rozšiřují cévy a tím zvyšují průtok krve. Mají také hřejivý účinek, proto jsou zábaly z nového koření vhodné k léčbě bolesti svalů a artritidy. Obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako železo, vápník, zinek, draslík..
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Nové koření v kuchyni
Určitě víte, jak si s tímto kořením v kuchyni poradit. Možnosti jsou rozmanité, protože dokáže dát pokrmu jedinečné aroma, které kombinuje vůni muškátového oříšku, skořice, pepře a hřebíčku. Nové koření nesmí chybět například ve směsi jamajský jerk.
Od svých počátků až dodnes je nové koření součástí receptur mnoha různých kultur. Například se stalo široce používaným kořením v kuchyni Středního východu, kde se používá k dochucení masitých pokrmů. Ve Spojených státech a Anglii se naopak toto jamajské koření používá při přípravě některých sladkostí a dezertů. Takové použití je už trochu méně známé. Dokonce může být ingrediencí a přísadou do různých rafinovaných koktejlů a nápojů, používá se v kombinaci s rumy a svěžími letními drinky zahánějícími žízeň. V horkém létě ho můžete přidat i do nealkoholických nápojů v kombinaci s extrakty a ovocnými šťávami. Je to prostě skvělé koření nejen do vývarů a perníku, ale i do jiných receptů, kde určitě nezklame.
Tip: Kupujte pouze celé kuličky nového koření a ne koření mleté. Bude mít nejen delší trvanlivost, ale hlavně doma čerstvě umleté si udrží svěží chuť a aroma.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář