Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Novinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy o fermentovaném tofu? Ne? Já do doby, než jsem na něj narazila v obchodě také ne. Ale v Asii se dělá fermentované tofu běžně a jde cítit na sto honů. Smrdí prý jako zhisaná rána, ale dle místních je to ta největší lahůdka. Podívejte se, jak si ho vyrobit doma.

Jedna z nejstarších potravin světa vznikla náhodou

Tofu je veganský sójový “sýr” vyrobený vysrážením sojového mléka. Používá se už více než 2000 let zejména v asijské kuchyni a patří tak mezi jednu z nejstarších potravin na světě. Tofu je oblíbené zejména v zemích jako je Čína, Thajsko a Japonsko. Dle čínských pověstí se tofu objevilo náhodou, když jedna kuchařka omylem vmíchala do sojového mléka sůl nigari, která se používá jako srážedlo.

Tradiční fermentované tofu smrdí jako peklo

Asijské národy znají spoustu různých druhů úpravy tofu. Ty zahrnují i tofu fermentované, které se v tamních krajích prodává a je považováno za velkou lahůdku. Jediným měřítkem fermentovaného tofu v těchto zemích je jeho extrémní odér. Čím silnější má toto tofu zápach, tím je lákavější pro místní konzumenty. „Zapomeňte na ten opravdu pekelný puch a zkuste ho. Jídlo je to skutečně neškodné a delikátní,“ shodují se místní obyvatelé.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Nefermentovaná sója není dobře stravitelná

Jelikož jsou nefermentované sójové boby špatně stravitelné a obsahují antinutriční látky, není vhodné to s konzumací tofu přehánět a raději bychom se měli zaměřit na sójové produkty, které jsou fermentované (natto, tempeh, shoyu, miso). Díky fermentaci se antinutriční látky ničí a sója je pro naše tělo stravitelnější.

Nový objev: fermentované tofu v obchodech!

Při mé cestě do Holandska jsem ale ve zdravé výživě Ekoplaza objevila poklad – fermentované tofu! V České republice se bohužel ještě neprodává, ale jsem si jistá, že i k nám brzy přicestuje. Fermentované tofu vypadá podobně jako tofu natural, ale je měkčí a jeho chuť je mírně nakyslá, dost podobná chuti klasického ovčího nebo feta sýra. Toto tofu se fermentuje pomocí veganských kultur (bakterií mléčného kvašení) a jeho vůně je (naštěstí :-)) neutrální.

A jaké jsou jeho výhody?

  • Chutná výborně i jen tak samotné do salátů (např. s rajčaty á la caprese), jednohubek nebo na pečivo (oproti klasickému natural tofu, které samotné většinou moc dobře nechutná)
  • Je dobře stravitelné a neobsahuje antinutriční látky
  • Všechny živiny v tofu jsou již “předtráveny”

Recept na domácí fermentované tofu

Komu se nechce čekat, než se fermentované tofu dostane k nám do českých zdravých výživ, ten si může fermentované tofu připravit i z pohodlí domova. A jak na to?

Jak vyrobit domácí fermentované tofu

  1. Natural tofu nakrájejte na kostičky a naskládejte do sklenice.
  2. Převařte vodu se solí a nechejte vystydnout.
  3. K tofu nalijte olej a přisypte čili nebo bylinky.
  4. Zalijte sklenici s tofu vystydlou převařenou vodou se solí.
  5. Nad víčkem nechejte zhruba centimetr prostor.
  6. Sklenici přiklopte víčkem a nechejte až 4 týdny kvasit v pokojové teplotě.
  7. Poté přemístěte do lednice.
  8. Hotové tofu bude mít chuť sýru, bude mírně krémové a drobivé.

Jak používat fermentované tofu v kuchyni? Namísto sýru!

  • Do salátů
  • Do dresingů
  • Do marinád
  • Do jídel typu stir-fry
  • Do pomazánek
  • Jako jednohubka (syrové, pečené, grilované)

Znáte fermentované tofu?

Už jste toto tofu někdy ochutnali nebo jeho tradiční páchnoucí variantu? Pochlubte se v komentářích

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když jsem byl před lety pracovně na Taiwanu, tak jsem měl tu čest tuto lahůdku ochutnat. Kolegové z univerzity nás vzali na večeři do klasické restaurace. Cestou na hotel si postavili hlavu, že ještě musíme navštívit vyhlášenou restauraci kde podávají vyhlášenou specialitu – tofu s kachními játry ve spicy omáčce.
Když jsme přijížděli tak se z našeho kulinářského cíle linul takový “rygol” jsem měl pocit, že tam někdo zdemoloval kravín…
Pro jednu misku jsem ještě místo v žaludku našel a opravdu úžasná mana. Ještě v noci mi odhořívala huba jak to bylo pálivé. Super.
Tohle musím vyzkoušet doma!

Lze použít i jiný olej, např. olivový?

Ukázat další komentáře