Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Novoroční čočková polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeho domu, vyzkoušejte náš recept. Krásně červená, lahodná a voňavá luštěninový polévka je vhodná nejen na sváteční stůl, ale pokaždé, když se chcete zahřát.

Ingredience
4 porce
  • 100 g čočky
  • 100 g červené rýže
  • 50 g cizrny
  • cibule
  • česnek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • mletá paprika
  • celý kmín
  • kurkuma
  • olej
  • kysané zelí
  • plátky sušené (nebo čerstvé) červené řepy
  • voda
  • sůl
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • tamari
  • umeocet
  • pepř

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit červenou polévku z čočky s kysaným zelím

  1. Namočte cizrnu přes noc.
  2. Ráno vyměňte vodu a vařte (nejlépe v tlakovém hrnci) 60 minut s mořskou řasou, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.
  3. Do sekáčku vložte mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozsekejte na drobno.
  4. Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte kmín, mletou papriku a nasekanou zeleninu. Orestujte. Čočku a rýži propláchněte v sítku studenou vodou, poté přidejte do pánve, zalijte vodou, přidejte kurkumu, umeocet a osolte. Uveďte do varu. Vařte 20 minut.
  5. Po 20 minutách přidejte kysané zelí, uvařenou cizrnu a plátky řepy. Vařte dalších 10 minut. Ke konci přidejte tamari, pepř a promíchejte. Polévka má být hustá. Na talíři posypejte petrželkou a čerstvou jarní cibulkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Přes léto suším zeleninu a když se hodí tak používám – například červenou řepu, mám jí na plátky i namletou na prášek.
  • Když si cizrnu uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.

Obměna

  • Pokud nemáte sušenou řepu, použijte řepu čerstvou.
  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
23. 8. 2024

Mnam ♥️

Vieruško, výborná, jako vždycky. Jen bez cizrny, naopak jsem přidala jáhlové vločky a kešu smetanu.😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.