- 100 g čočky
- 100 g červené rýže
- 50 g cizrny
- cibule
- česnek
- řapíkatý celer
- mrkev
- mletá paprika
- celý kmín
- kurkuma
- olej
- kysané zelí
- plátky sušené (nebo čerstvé) červené řepy
- voda
- sůl
- petrželka
- jarní cibulka
- tamari
- umeocet
- pepř
Jak připravit červenou polévku z čočky s kysaným zelím
- Namočte cizrnu přes noc.
- Ráno vyměňte vodu a vařte (nejlépe v tlakovém hrnci) 60 minut s mořskou řasou, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.
- Do sekáčku vložte mrkev, cibuli, česnek, řapíkatý celer a rozsekejte na drobno.
- Do pánve dejte olej, rozpalte ho, přidejte kmín, mletou papriku a nasekanou zeleninu. Orestujte. Čočku a rýži propláchněte v sítku studenou vodou, poté přidejte do pánve, zalijte vodou, přidejte kurkumu, umeocet a osolte. Uveďte do varu. Vařte 20 minut.
- Po 20 minutách přidejte kysané zelí, uvařenou cizrnu a plátky řepy. Vařte dalších 10 minut. Ke konci přidejte tamari, pepř a promíchejte. Polévka má být hustá. Na talíři posypejte petrželkou a čerstvou jarní cibulkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Přes léto suším zeleninu a když se hodí tak používám – například červenou řepu, mám jí na plátky i namletou na prášek.
- Když si cizrnu uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
Obměna
- Pokud nemáte sušenou řepu, použijte řepu čerstvou.
- Můžete použít i jiný druh rýže.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️
Vieruško, výborná, jako vždycky. Jen bez cizrny, naopak jsem přidala jáhlové vločky a kešu smetanu.😁