Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Novoroční čočkový kompletní talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také obsahuje nadměrné množství bílkovin, což je horší než jejich nedostatek. Proto je potřeba čočky dát na talíř méně a doplnit ji ještě obilovinou a tepelně upravenou zeleninou.

Ingredience
4 porce
čočka na kyselo:
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej
zelenina s kurkumou:
  • malá cibule
  • 1 střední mrkev
  • několik růžiček květáku, nebo brokolice
  • sůl
  • lžička oleje
  • kurkuma
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
rýže:
  • kulatozrnná rýže
  • lžíce zlatého, nebo hnědého lněného semínka

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit novoroční jídlo:

  1. Dopoledne si namočíme asi 250 g propláchnuté čočky, aby byla hodinu až dvě namočená, pak vyměníme vodu a dáme jí vařit.
  2. Čočku na kyselo dále připravíme podle receptu.
  3. Současně dáme také vařit propláchnutou rýži se lněným semínkem v poměru 1:2,5 (rýže:voda).
  4. Jakmile začne vřít, osolíme ji a na nejnižším plameni vaříme 45-50 minut.
  5. V dalším hrnci na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, posolíme.
  6. Na ní přidáme na šikmé kolečka nakrájenou mrkev.
  7. Chvíli restujeme, pak podlijeme horkou vodou, nebo zeleninovým vývarem.
  8. Přidáme květák, lehce poprášíme kurkumou, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  9. Na pánvičce si na větším množství oleje pomalu osmažíme cibulku na ozdobení čočky.
  10. Když k cibulce přidáme na jemné kostičky nakrájený celer, chutná po osmažení jako “špek”.
  11. Když se vše vaří a dusí, je čas připravit zelný salát s křenem viz recept.

Praktické

  • Rýži i čočku si můžeme uvařit den dopředu a pak je jen ohřát. Čerstvě připravíme akorát dušenou zeleninu, zelný salát s křenem a smaženou cibulku.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv jinou obilovinu. Zeleninu můžeme také obměnit dle své chuti.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
1. 1. 2023

Na tento recept se pokaždé na Nový rok těším 🙂

Krásný rok 2023

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...